Czym słodkim poczęstować gości na  przyjęciu organizowanym w okolicach Hajnówki? Na pewno nie może zabraknąć tradycyjnego przysmaku, czyli sękacza. Dobrym wyborem będzie też wielowarstwowe ciasto – Marcinek. Firma Cateringowa Lokal Gastronomiczny Międzyzakładowego Zzppd I M posiada swoje receptury na pyszne wypieki.

Słodki poczęstunek – czy jest potrzebny na przyjęciu?

Ciasta i desery są serwowane zazwyczaj po daniu głównym, dlatego na uroczystościach weselnych czy rodzinnych wydawane są one po obiedzie. Nie jest to tylko słodki dodatek do posiłków, lecz bardzo ważny element menu, którego nie powinno tam zabraknąć. Firma Cateringowa Lokal Gastronomiczny Międzyzakładowego Zzppd I M z Hajnówki przyrządzi nie tylko dania główne i przystawki, ale także zajmie się wypiekiem ciast i przygotowaniem smacznych deserów. Przyjęcie można zorganizować w domu, w plenerze lub w wybranym lokalu, gdzie możliwe będzie wynajęcie firmy cateringowej.

Hajnówka to niewielka miejscowość w województwie podlaskim. Słynie m.in z tradycyjnego sękacza znanego w całej Polsce oraz ciasta o nazwie Marcinek. Wypieki te są niezwykle czasochłonne i kaloryczne, jednak chętnie wybierane przez gości. Wypowiedź jednego z pracowników potwierdza profesjonalizm wspomnianej wyżej firmy gastronomicznej :

Pieczemy rozmaite rodzaje ciast na zamówienie, nie tylko te popularne na Podlasiu. Podejmujemy się obsługi imprez okolicznościowych także poza Hajnówką. Nasze przepisy są sprawdzone a ciasta zawsze estetycznie podane. Razem z pozostałymi posiłkami stanowią smaczne menu, które można dowolnie komponować.

Obsługa cateringowa zapewnia wszystkie posiłki i ciasta, zajmuje się też ich serwowaniem i sprzątaniem po zakończeniu uroczystości rodzinnej lub dużego przyjęcia, co jest dużym udogodnieniem dla organizatorów i gospodarzy.

Jak powstaje sękacz i ciasto Marcinek?

Głównym składnikiem są świeże jaja a tradycyjny sękacz składa się z około 40 jaj. Ciasto jest delikatne i bardzo słodkie a wypieka się je z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, aby nadać mu delikatności. Pozostałe składniki to oczywiście cukier, masło i śmietana. Tradycyjny sękacz powstaje na drewnianym kręcącym się wałku, który polewa się kolejnymi warstwami ciasta, dlatego na jego powierzchni powstają nierówności przypominające sople lodu.

Marcinek to ciasto, które nie powinno być zbyt słodkie, ładnie się prezentuje i bardzo dobrze smakuje w połączeniu z kawą. Może być podawany w formie tortu a przekładany jest kremem śmietanowym, który powstaje z połączenia kwaśnej śmietany i kremówki.