Mąka, która powstaje poprzez rozdrobnienie ziaren zbóż, jest jednym z najważniejszych wynalazków ludzkości. To ona stanowi bazę dla produktów, takich jak: pieczywo, makarony czy ciasta, a nawet pasze dla zwierząt. W ciągu wielu setek lat wynaleziono różne rodzaje i typy mąki, na cele przemysłu spożywczego oraz do użytku gospodyń domowych. W naszym artykule omówimy 6 głównych typów mąki pszennej oraz ich zastosowanie.

Co oznacza sformułowanie: typ mąki? Jest to krótka, liczbowa informacja na temat zawartości substancji mineralnych zawartych w zmielonych ziarnach pszenicy. Im więcej takich składników mineralnych, tym mąka staje się cięższa i ciemniejsza, a jej typ – wyższy. Popularne typy mąki pszennej to: 450, 500, 550, 650, 750, 1850, a poniżej znajduje się ich krótka charakterystyka:

Mąka typu 450

Ten typ określany jest też jako mąka tortowa. Zawiera 0,45 procent składników mineralnych, węglowodany, witaminy B, C i E. Jest ona lekka i puszysta, dlatego świetnie nadaje się do wypieków takich ciast, jak: spody do tortów, biszkopty. Produkt można zakupić w wersji piekarniczej lub paczkowanej w firmie Młynomag, oferującej sprzedaż mąki z Grodzkiego Młyna – jednego z najstarszych w Polsce.

Mąka typu 500 i 550

Produkt ten, nazywany również mąką wrocławską, poznańską, a także mąką reszelską, ma mnóstwo zastosowań i służy do wyrobu zasmażek, pizzy, naleśników, ciast francuskich, drożdżowych, kopytek, a także zagęszczania sosów oraz zup. Jest ona cennym źródłem soli mineralnych, błonnika oraz witamin z grupy B. Mąka typu 550 znana jest powszechnie jako mąka luksusowa, służy do wypieku ciast drożdżowych i potraw smażonych: placków, pierogów.

Mąka typu 650 i 750

Jest to mąka cięższa niż typ 450 czy 500, dlatego nie nadaje się do pieczenia ciast. Produkty te są zaś doskonałe jako składnik chleba oraz bułek, lub wykorzystywane na zakwas do żuru. Typ 650 i 750 zawierają wiele cennych dla organizmu substancji odżywczych, takich jak: węglowodany, białko, a także minerały: potas, wapń, magnez, fosfor i witaminy z grupy B.

Mąka typu 1850, graham

Najcięższa i najciemniejsza spośród różnych typów mąki pszennej, nazywana popularnie jako graham, pełnoziarnista lub razowa, służy głównie do wyrobu chleba, bułek i domowego, pełnoziarnistego makaronu. W popularnym grahamie znajdują się między innymi: węglowodany, błonnik, białko, witaminy B (B1, B2, B6, B9), D, E i K oraz liczne minerały, jak: selen, żelazo, magnez.