Stosowanie przypraw jest korzystne z wielu powodów. Odpowiednio zastosowane nie tylko wpływają na smak potrawy, ale również oddziałują pozytywnie na ludzki organizm. Zdrowa i smaczna dieta stanowi kluczowy aspekt w kontekście dbania o prawidłową masę ciała. Dzięki temu artykułowi dowiesz się dlaczego świadome używanie przypraw jest istotne z punktu widzenia zdrowego stylu życia.
Dary matki natury
O aromacie i smaku poszczególnych potraw decyduje zarówno świeżość użytych składników, jak i stopień ich przyprawienia. Przyprawy stanowią naturalne składniki, które są w stanie nadać daniom wyjątkowy charakter. Ich używanie ma również znaczenie w kontekście zdrowotnym. Wiele gatunków przypraw wspomaga układ trawienny, a także wzmacnia odporność organizmu. Warto więc wiedzieć, iż oprócz podstawowych przypraw takich jak sól czy pieprz korzystanie z innych ich rodzajów przypraw jest jak najbardziej wskazane. Dzięki dobraniu odpowiedniej mieszanki ziół możliwym jest przygotowanie wyjątkowego posiłku.
Przyprawy świeże czy suszone?
Wśród zwolenników stosowania sporej ilości przypraw dochodzi często do dylematu. Nie łatwo bowiem posiadać wszystkie rodzaje ziół, a w znacznej części przypadków łatwiej jest zaopatrzyć się w ich suszone odpowiedniki. Warto w tym miejscu podkreślić, iż ten drugi wariant stanowi dobrą jakościowo alternatywę, zaś suszone przyprawy zachowują większość swoich właściwości. W przyprawianiu często wykonywanych dań może przydać się konkretna mieszanka przypraw. Twórca oryginalnych mieszanek przypraw Bellako umożliwia stworzenie własnej kompozycji ziołowych składników. Jak podkreślają eksperci, suszone przyprawy są doskonałym źródłem substancji bioaktywnych, antyoksydantów i licznych witamin i minerałów. Jakie właściwości posiadają najpopularniejsze przyprawy dostępne w sklepach?
Właściwości wybranych ziół i przypraw
- Bazylia - wspomaga trawienie i chroni przed wzdęciami. Idealna do mięs, makaronów, zup i sałatek.
- Oregano - uniwersalna przyprawa przyspieszająca wchłanianie pokarmu. Dodatkowo cechuje się właściwościami antyseptycznymi i przeciwzapalnymi.
- Rozmaryn - idealny dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiwa, w szczególności odmian czerwonych. Ułatwia trawienie tłuszczów pochodzących z ciężkostrawnych posiłków.
- Majeranek - bogate źródło wapnia, a równocześnie idealny dodatek do warzyw strączkowych.
- Tymianek - wykazuje właściwości bakteriobójcze i podobnie jak oregano powinien być dodawany do ciężkich w trawieniu potraw.
- Chilli - przyprawa o ostrym smaku wpływa na polepszenie procesu przemiany materii. Wspomaga również szybsze spalanie kalorii. Doskonały dodatek do mięs, makaronów, zup czy owoców morza.
Mieszanki przypraw - czy warto je stosować?
Kupowanie pojedynczych przypraw suszonych nie jest z reguły powodem do niepokoju. W sklepach można jednak natknąć się na gotowe mieszanki, zawierające w składzie wiele chemicznych związków. W przypadku produktów tego typu nie warto po nie sięgać. Zdecydowanie bardziej zaleca się zamawiać oryginalne mieszanki przypraw, stworzone na podstawie osobistych preferencji. Profesjonalista znający właściwości konkretnych przypraw będzie w stanie stworzyć kompozycję idealną do określonego typu posiłków.
Korzystanie z przypraw jest niezwykle istotne nie tylko w kontekście nadania potrawom smaku i aromatu. Znaczna część suszonych i świeżych ziół i przypraw posiada właściwości korzystne dla ludzkiego zdrowia i samopoczucia. Z tego względu, jeśli nie istnieje możliwość zaopatrzenia się w świeże produkty tego typu, warto skorzystać z wariantów suszonych lub zindywidualizowanych kompozycji przypraw.