Sezon na bób zaczyna się pod koniec czerwca i trwa około dwóch miesięcy. Bób jest przysmakiem lata, którego chyba nie da się nie lubić. Zielone ziarna smakują wyśmienicie zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie innych dań. Kolejną ich zaletą jest to, że przepis na gotowany bób jest niezwykle prosty i szybki. Przeczytaj nasz artykuł i sprawdź, jak ugotować bób. Dowiedz się też, z czym go jeść oraz jak go zamrozić.
Jak ugotować bób?
Najpopularniejszym sposobem przyrządzania bobu jest gotowanie w wodzie, jednak można też ugotować go na parze. Niezależnie od tego, którą metodę wybierzesz, staraj się go nie rozgotować. Bób na ogół powinien być lekko twardy i chrupiący.
Jak zatem ugotować bób? Nie ma w tym nic skomplikowanego. Wystarczy kilka minut i bób będzie gotowy. Oto banalnie prosty przepis w kilku krokach:
1. Najpierw dokładnie umyj bób w zimnej, bieżącej wodzie.
2. Bób umieść w garnku i wlej do niego zimną wodę (powinno być jej dwa razy więcej niż bobu).
3. Do gotującej się wody dodaj szczyptę soli. Możesz też opcjonalnie dodać łyżeczkę cukru.
4. Gotuj bób na średnim ogniu, do czasu aż będzie smaczny.
Ile się gotuje bób? Ogólnie mówiąc, do czasu aż ziarna bobu zmiękną, a skórka będzie pomarszczona. Czas gotowania bobu zależy jednak od kilku czynników. Młody bób gotuje się dość szybko, bo około 5 minut. Starszy potrzebuje nieco więcej czasu i trzeba go gotować 10-15 minut, a nawet i dłużej. Wiele zależy też od osobistych preferencji. Jeśli lubisz miękki bób, możesz go gotować 20 minut. Najlepiej podczas gotowania kontrolować stopień miękkości i smaku.
5. Ugotowany bób wylej do durszlaka lub sitka umieszczonego w zlewie i przepłucz zimną wodą. Skórka zacznie bardziej przylegać do bobu i będzie pomarszczona.
Bób jest już gotowy! Można go jeść ze skórką lub bez. Na koniec warto go jeszcze doprawić roztopionym masełkiem i czosnkiem lub bułką tartą. Można go też posypać koperkiem lub nawet tylko solą – wedle uznania. Gotowany bób można jeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Co można zrobić z bobu?
Bób to symbol lata, który smakuje pysznie i nie potrzebuje wielu dodatków czy przypraw. Jeśli jednak lubisz eksperymentować w kuchni i wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce, możesz przygotować z tych zielonych ziaren prawdziwe smakowitości. Jakie są dania z bobu, które warto spróbować? Oto kilka propozycji:
- pasta z bobu,
- makaron z bobem,
- zupa z bobu,
- kotleciki z bobu,
- sałatka z bobem,
- pulpeciki z bobu,
- puree z bobu.
Bób może być też świetnym dodatkiem np. do ryb, jaj czy mięsa. Świetnie pasuje też do innych warzyw, z których warto przygotować wielokolorową sałatkę. Z bobu można zrobić także farsz do naleśników czy pierogów. Jak widać, opcji jest bardzo wiele i z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
Jak mrozić bób?
Sezon na bób trwa przez okres wakacyjny – od końca czerwca do końca sierpnia. To właśnie wtedy się nim zajadamy. Najlepiej smakują młode zielone ziarna. Świeży bób można kupić w sklepach owocowo-warzywnych lub na bazarkach pod koniec czerwca i w lipcu. Warto wówczas zaopatrzyć się w większe ilości, by smakiem bobu móc cieszyć się nie tylko latem. Bób można bowiem z powodzeniem zamrozić i zajadać się nim także w sezonie jesienno-zimowym!
Jak mrozić bób? Wystarczy surowy, młody bób umieścić w torebce foliowej i włożyć do zamrażarki. Nic trudnego! Bób często jest już sprzedawany w woreczkach strunowych. Jeśli jednak kupisz go np. na bazarku na wagę, musisz go samodzielnie zapakować do woreczków.
Zastanawiasz się, jak gotować bób mrożony? Otóż po wyjęciu bobu z zamrażalnika nie trzeba go rozmrażać. Wystarczy od razu wrzucić go do garnka i gotować do miękkości. Czas gotowania będzie po prostu nieco dłuższy.