Organizacja ślubu rodzi wiele stresu. Zakup ciasta weselnego to jeden z tych elementów w harmonogramie, któremu przyszła młoda para poświęca wiele uwagi. Trzeba bowiem uwzględnić różne preferencje smakowe oraz zadbać o estetykę wyrobów cukierniczych. Jakie ciasta i ciasteczka wybrać, by zadowolić gusta gości? Jaka ilość będzie odpowiednia? Tego wszystkiego dowiesz się z niniejszego artykułu.
Za mało czy za dużo? Ile ciast zamówić?
Wybór ciast na wesela wymaga umiejętnego wyważenia ilości. Z jednej strony nie może zabraknąć słodkich wyrobów cukierniczych na żadnym ze stołów, z drugiej jednak nie warto marnować zbyt dużej ilości jedzenia. Szczególnie jeśli nowożeńcy starają się żyć zgodnie z zasadą zero waste.
Nie należy zapominać również o kultywowanej w wielu regionach Polski tradycji obdarowywania odjeżdżających gości pudełkiem z kilkoma rodzajami ciast i ciasteczek.
Czy istnieje magiczny wzór, który pozwoli zamówić odpowiednią ilość serników, jabłeczników czy rurek z kremem? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca.
Cukiernicy z Cukierni Trzciana, którzy przez wiele lat przygotowywali desery na wesela setek par młodych, proponują, by zastosować przelicznik: 20 g ciasta na osobę lub jedna blacha ciasta na dziesięć osób. Jeśli planujemy ciasta rozdawać, wówczas należy dodatkowo zamówić po sześć kawałków na parę lub rodzinę. Zwykle jest to ilość odpowiadająca połowie zamówienia na samą zabawę weselną. Choć u niektórych wzór ten może budzić wątpliwości, to jednak pozwala on zamówić optymalną ilość słodkich przekąsek. Nie ma wówczas potrzeby analizowania, który z gości zjada więcej ciast, a który od nich stroni.
Propozycją dla oszczędnych jest zorganizowanie osobnego „słodkiego bufetu”. Jeśli ciasta są estetycznie wyłożone na paterach, goście rzadziej po nie sięgają, niż gdyby zostały one postawione na ich stolikach. Warto jednak przy takim rozwiązaniu zdecydować się na większą różnorodność deserów. Dzięki temu będą one nie tylko słodką przekąską, ale również ozdobą sali, w której odbywa się zabawa.
Desery, które podbiją kubki smakowe gości
„Wesele jest dla gości” - o tej zasadzie powinni pamiętać narzeczeni, wybierając ciasta weselne z oferty cukierni. Należy uważać, by przy wyborze nie kierować się własnym gustem, lecz różnymi preferencjami smakowymi osób zaproszonych na ślub. Warto również pamiętać o ewentualnych alergiach bądź nietolerancjach pokarmowych, aby nie przysporzyć biesiadnikom problemów zdrowotnych.
Najlepiej by na każdym stole pojawiły się bardzo tradycyjne wypieki jak sernik, jabłecznik, drożdżowiec czy makowiec oraz nieco bardziej fantazyjne wyroby, jak muffiny, tartaletki z owocami czy praliny.
Można również dopytać cukiernię o nietypowe i bardzo nowoczesne propozycje serwowania słodkich przekąsek. Podczas wesela organizowanego upalnym latem doskonale sprawdzą się lody, zimą natomiast warto rozważyć fontannę z ciepłą czekoladą, w której można będzie zanurzać świeże truskawki czy winogrona. Jeśli natomiast na weselu będzie wiele dzieci, wówczas warto zaserwować ciasta pieczone na wzór popularnych batonów jak Snickers czy 3-bit.
Jeśli ślub odbywa się w nieodległym terminie Bożego Narodzenia, można uraczyć gości piernikiem lub babeczkami cynamonowymi. Nada to wyjątkowej magii całej imprezie.
Bez względu na to, na jakie rozwiązania przyszła para młoda się zdecyduje obowiązkowym punktem na liście rzeczy do zrobienia, jest degustacja propozycji deserów. Może się bowiem okazać, że ciasta, które wyglądają smacznie, wcale takimi nie są, lub wręcz odwrotnie - te niepozorne okazują się podbijać kubki smakowe.