Gołąbki to jedna z wielu, tradycyjnych potraw, które niewątpliwie znajdziemy na polskich stołach. Są one również bardzo popularne między innymi w krajach skandynawskich, a także na Bałkanach czy w państwach leżących w Europie Środkowo-Wschodniej. Tą niezwykle smaczną potrawę posiada w swojej bogatej ofercie firma garmażeryjna Alvit, która stawia na naturalne składniki oraz tradycyjne receptury.
Czym są gołąbki?
Potrawa określana mianem gołąbków to danie kojarzone przede wszystkim z kuchnią polską. Nie każdy być może jednak wie, iż są one uznawane za przysmak również w innych krajach. To, co jest charakterystyczne dla gołąbków to to, że ich główny element stanowią liście włoskiej kapusty oraz półmięsny farsz. Jak mówi nam też pracownik firmy Alvit:
Jeżeli chodzi o farsz stosowany w tradycyjnych gołąbkach, to składa się on z kilku, podstawowych produktów. Mowa tutaj o mięsie mielonym oraz ryżu bądź kaszy z dodatkiem odpowiednich przypraw, a czasem także cebuli oraz grzybów.
Oczywiście nieodłącznym składnikiem tej tradycyjnej potrawy jest również sos pomidorowy. W kontekście historycznym możemy wspomnieć, iż gołąbki przybyły na tereny naszego kraju w XIX wieku – najprawdopodobniej z Ukrainy.
Bogactwo składników odżywczych
Gołąbki składają się z wielu, wartościowych składników, które czynią to danie doskonale zbilansowanym posiłkiem. Potrawa ta zawiera więc nie tylko szereg cennych witamin (w tym witaminy z grupy B oraz witaminę C), ale także mikro- i makroelementów takich jak duże ilości magnezu, potasu, cynku oraz żelaza.
W tego typu produkt garmażeryjny warto jednak zaopatrzyć się w sprawdzonych punkcie oferującym świeże i jakościowe wyroby pozbawione szkodliwych dodatków w postaci sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych substancji. Korzystając z oferty firmy Alvit z Wołomina, mogą być Państwo pewni, że sięgacie po właśnie takie posiłki. To powstałe w roku 1994 roku przedsiębiorstwo to posiada ogromne doświadczenie w produkcji szerokiej gamy, wysokiej klasy wyrobów garmażeryjnych.