Popularność domowego wyrobu wędlin rośnie z roku na rok. Jeżeli zależy Ci na spożywaniu ekologicznych produktów i chcesz wiedzieć, że mięso, które podajesz swojej rodzinie, jest zdrowe i wolne od sztucznych dodatków, zaopatrz się w sprzęty umożliwiające własnoręczne wykonanie wyrobów masarskich. Sprawdź ofertę firmy RobimyWedliny.pl i dobierz niezbędne akcesoria, aby rozpocząć swoją przygodę z wędliniarstwem.
Akcesoria wędliniarskie – co kupić?
Produkcja wędlin powinna odbywać się w sterylnej przestrzeni – od tego zależy zdrowie Twoje i Twoich najbliższych. Aby stworzyć higieniczne warunki pracy, zaopatrz się w specjalny fartuch i jedno- lub wielorazowe rękawce. W ofercie firmy RobimyWedliny.pl znajdziesz dedykowane środki czystości, dzięki którym zadbasz o higienę urządzeń i utrzymasz je w dobrym stanie przez długi czas. Oczywiście, kwestie czystości dotyczą także produktów spożywczych – pamiętaj, aby kupować mięso od sprawdzonego producenta, sprawdzać certyfikaty i stosować się do zasad przechowywania.
Podstawowym urządzeniem, w które w powinien zaopatrzyć się każdy początkujący masarz, jest dobrej jakości nóż, który umożliwi sprawny podział mięsa oraz usunięcie zbędnych fragmentów, takich jak kości, chrząstki i ścięgna. Dobrze wyprofilowany tasak umożliwi pokrojenie mięsa z kością, a ostrzałka lub stalka pozwoli na utrzymanie ostrzy w pożądanym poziomie ostrości – mówi pracownik RobimyWedliny.pl. Surowe mięso powinno być krojone na desce drewnianej.
Maszynka do mielenia mięsa i nadziewarki
Przed zakupem maszynki do mielenia mięsa warto sprawdzić jej funkcje oraz dostępność części zamiennych. W ofercie RobimyWedliny.pl znajdziesz świetnej jakości maszynki ręczne, które są bardzo wygodne i efektywne. Sitka i lejki dołączone do zestawy pozwalają zwiększyć sterylność prac masarskich i utrzymać stanowisko pracy w czystości. Jeżeli planujesz nadziewanie kiełbas, możesz zaopatrzyć się w specjalną nakładkę do standardowej maszynki. Osoby, planujące działalność na większą skalę, mogą zakupić specjalne nadziewarki elektryczne.