Polska kuchnia w dużej mierze opiera się na spożywaniu dużych ilości mięsa i wędlin. Istnieją wyniki badań, że miesięcznie wynosi ono ponad 5 kg na osobę. Mimo tak dużej popularności tego popularnego źródła białka jako społeczeństwo jemy głównie mięśnie: karkówki, schab, udźce, wnętrzności zwierząt, czyli podroby to wciąż nisza. W zakładzie Stil-Mas można zakupić wysokiej jakości narządy zwierząt, będące cennym składnikiem substancji odżywczych. Dlaczego warto jeść podroby?
Czym dokładnie są podroby?
Podroby zwykle kojarzą się nam z minioną epoką — czasami PRL-u kiedy to na potęgę większość mieszkańców terenów wiejskich jadła je jako tanią przekąskę. Jak wyjaśnia nam ekspert z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Stil-Mas ze Ścinawy Małej: Spożywanie narządów wewnętrznych zwierząt np.: żołądki, wątróbka, czy też wędliny takie jak kaszanka i wątrobianka to źródło cennych witamin i mikroelementów. Do najczęściej kupowanych i poszukiwanych przez klientów podrobów dodatkowo zaliczyć można także serca, nerki, płuca, tarczyca, grasica czy móżdżek. Uzyskuje się je z różnych gatunków ssaków i ptaków, takich jak świnie, krowy, owce, króliki, ale również dziczyzna, a spośród drobiu kurczaki, indyki, gęsi oraz kaczki.
Dlaczego warto jeść wysokiej jakości podroby?
Jak informuje nas nasz rozmówca podroby są używane do sporządzania różnego rodzaju past, pasztetów, gulaszów, farszów do pierogów, czy też krokietów. W zakładzie Stil-Mas, które od 1992 roku specjalizuje się w produkcji naturalnych wyrobów wędliniarskich, sprzedawane są wyłącznie w pełni naturalne podroby, wypełniaczy i barwników — pozyskiwanych od sprawdzonych hodowców. Z informacji uzyskanych od naszego rozmówcy wynika, że wątróbka pozwala nawet 300% dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B, nerki, np. wieprzowe oprócz dużych ilości wit. B1, B2, B6, B12, mają także sporo selenu i miedzi, z kolei móżdżek pozwala uzupełnić kwasy tłuszczowe Omega 3, cynk, fosfor, witaminę D, a także koenzym Q10, kolagen i elastynę.