Nic tak nie uświetnia weselnej zabawy, jak dobre jedzenie. Obecnie przy organizacji eleganckiego, staropolskiego, czy też egzotycznego poczęstunku dla gości, para młoda zwraca uwagę na jakość dań, a także na ich unikalny charakter. Restauracje prześcigają się w tworzeniu wyjątkowych menu na wesele, co warto wykorzystywać. Niezależnie jednak od tego, czy gastronomię zapewni nam dany lokal, warto przemyśleć dodatkową opcję cateringową. Mowa o współpracy z firmami, które wieczorną porą wypełnią stoły tradycyjnymi pieczonymi i wędzonymi mięsami, w tym smacznym prosiakiem!

Postaw na tradycje – biesiada w staropolskim stylu

Polskie wesela z roku na rok coraz bardziej organizowane są w duchu tradycji, zarówno kultury zabaw i potraw całego kraju, jak i danych zwyczajów lokalnych. Jest to pozytywne zjawisko, które pozwala na wskrzeszenie słowiańskich obrządków, będących tak samo atrakcyjne, jak te egzotyczne: indyjskie, włoskie, czy francuskie. Przy staropolskiej biesiadzie nie trzeba przy tym rezygnować z oprawy wizualnej i muzycznej nowoczesnej, czy też eleganckiej. Z dobrymi wedding plannerami stworzysz niepowtarzalny charakter uroczystości, który zapamięta każdy! Tu warto zgłosić się również do słynnych na całą Polskę firm cateringowych, gwarantujących jadło staropolskie. Przykładem jest przedsiębiorstwo WIKING, które oprócz dostaw swojskiego wędzonego i pieczonego mięsa, gwarantuje wynajem własnej sali bankietowej. To w niej można zorganizować kameralne spotkanie rodzinne nawet do 40 gości, przyjmując ich przepysznymi polskimi daniami. Idealne miejsce na poczęstunek po Komunii Świętej, czy na jubileusze, rocznice i urodziny. 

Czas na dania z charyzmą! Dania pieczone i wędzone…

Po poczęstunku obiadowym i kawowym, kiedy zapadnie już zmrok, warto zaskoczyć gości wymianą zastawy. To wtedy warto zaserwować idealne do spożywania alkoholu potrawy z tradycyjnych pieczonych oraz wędzonych mięs, które pięknie zostaną przystrojone bukietami warzyw oraz aromatycznymi przyprawami. Postawić warto na żeberka wieprzowe, schab pieczony, karczek ze śliwką lub morelą, na szynkę pieczoną, rolady wołowe, szaszłyki, czy na pieczone indyki podawane po królewsku w całości. Punktem kulminacyjnym może zaś być – najczęściej podawany po oczepinach – pieczony prosiak z farszem, który tak bardzo zakorzenił się w polskiej tradycji. Wesela, które są jednak organizowane w bardziej eleganckim, dworskim, czy egzotycznym wydaniu mogą zaś zostać uświetnione dodatkowym „ szwedzkim stołem”. Mowa o stole wiejskim, z którego chętni polskich smaków goście, będą mogli skosztować łososia faszerowanego w galarecie, wielu odmian kiełbas wędzonych, czy przepysznej potrawy, jaką jest udziec pieczony w zestawie z kaszą oraz kapustą.