Mimo rosnącej w siłę modzie na wegetarianizm nadal wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez kawałka mięsa. Nie da się ukryć, że to największe źródło białka, ważnego elementu budulcowego naszych mięśni i w dodatku jest po prostu smaczne. Co więcej, mamy multum form przygotowania potrawy z mięsem. To wszystko jednak na nic, jeśli mięso okaże się nieświeże lub złej jakości.
Jak rozpoznać dobre i świeże mięso?
To wcale nie jest takie proste. Jak się okazuje, wielu konsumentów zwyczajnie nie potrafi ocenić jakości i świeżości podczas zakupów. Kierujemy się często promocjami, a to nie zawsze pozytywnie odbija się na jakości. Co więcej, wybór niskiej jakości mięsa, a w dodatku zepsutego, może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, jeśli się w porę nie zorientujemy, co nam przyszło zakupić.
Charakteryzuje się ono kilkoma elementami - między innymi kolorem, zapachem i strukturą. Kolor jest wyznacznikiem zarówno świeżości, jak i zdrowia. Mięso o intensywnym kolorze prawie zawsze będzie świeże – chyba, że to kolor zielony. Przykładem może być wołowina - powinna być czerwona. Jeśli będzie blada lub bordowa, nie powinniśmy jej kupować.
Powinniśmy zwrócić uwagę na zapach mięsa.
Jest bardzo łatwy do rozpoznania, bowiem świeże mięso ma delikatnie kwaskową woń. Jeśli poczujemy zamiast tego słodkawy zapach, to oznacza, że mięso nie jest już pierwszej świeżości. Ostatnią kwestią jest struktura mięsa. To można sprawdzić, dotykając go. Jeśli jest miękkie, to należy tego unikać. Zdrowe, świeże mięso jest zwarte i sprężyste. Nie powinno być również śliskie. Wszystkie te cechy dotyczą nie tylko surowych kawałków mięsa, ale również wędlin i kiełbas.
Odświeżane mięso - jak je rozpoznać?
Ta praktyka jest niestety często stosowana w polskich sklepach. Mięso przed wystawieniem zostaje umyte i spryskane chemikaliami, przez co wygląda na pozór jak świeże. W rzeczywistości takie nie jest, a dodatkowo jego struktura przypomina nieco gąbkę, więc wchłania wilgoć. Jeśli dotkniemy takiego i wyda nam się bardzo wodniste, to znak, że mogło być odświeżane. Oczywiście ta procedura jest niezgodna z prawem, a nieświeże mięso może doprowadzić nawet do naszej śmierci.
Gdzie kupić dobre mięso?
Warto zaufać specjalistom. Firma Wieczorkowscy ma wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu dobrej jakości mięsa, które będzie idealne zarówno do domowej kuchni jak i na imprezy, takie jak wesela.