Jeszcze dekadę temu większość Polaków znała jedynie smak lagera, czyli klasycznego, jasnego piwa, i często nie wiedziała nawet o istnieniu wielu innych gatunków. Te czasy dawno już jednak minęły, a na polskim rynku pojawiło się wiele nowych alkoholowych napojów. Co więcej, na wyciągnięcie ręki są także piwa z importu. Sprawdź, w jaki sposób należy podawać różne gatunki piwa i czym różnią się one od siebie.

Dlaczego warto przelewać piwo do szkła?

Istnieje wiele gatunków piwa, różniących się od siebie barwa, smakiem, aromatem i procesem warzenia. Dzięki temu każdy smakosz tych trunków może znaleźć napój, który spełniać będzie jego oczekiwania. Hurtownie alkoholi, takie jak Zofmar Bis s.c. oferują klientom szeroki wybór regionalnych piw polskich oraz zagranicznych – wyjątkowe piwa potrzebują jednak odpowiednich warunków podania, by w pełni ukazać wszystkie swoje właściwości.

Dzięki podawaniu piwa w przeznaczonych do tego naczyniach możesz określić jego barwę, klarowność oraz pianę. Ten sposób serwowania pozwala także poczuć unikalny aromat każdego gatunku.

Warto zaznaczyć, że różnie ważna, jak naczynie, jest także temperatura trunku, zwłaszcza w przypadku piw kraftowych. Nie zaleca się ich mocnego chłodzenia, nie mogą być także wystawione na działanie promieni słonecznych – umiarkowanie ciepła temperatura pozwala na wydobycie ich intensywnego aromatu oraz smaku.

Najważniejsze rodzaje szkła do piwa

Piwo można podawać w wielu szklanych naczyniach, różniących się od siebie kształtem i właściwościami.

Przeznaczone są do serwowania różnych gatunków piwa. Najpopularniejszym rodzajem szkła są kufle. Te naczynia znaleźć można w wielu lokalach gastronomicznych oraz domach. Zazwyczaj jest to naczynie szklane, jednak zdarzają się także kufle z metalu lub drewna. Dobrze sprawdza się do picia piw takich jak pilznery i koźlaki, a także portery, jednak w przypadku gatunków piw o skomplikowanych nutach zapachowych lepszym wyborem są inne rodzaje szkła.

Równie popularne jak kufle są pokale. To szklane naczynia na małej nóżce. Jej zadaniem jest ochrona piwa przed ogrzewaniem się na skutek trzymania naczynia w dłoni – pozwala więc na utrzymanie optymalnej dla trunku temperatury. Pokale doskonale eksponują barwę piwa oraz jego klarowność, a także utrzymują pianę. Z tego względu świetnie sprawdzają się do serwowania piw rzemieślniczych -  zarówno polskich, jak i zagranicznych, a także ciemnych lagerów, pilznerów i koźlaków.

Ponadto do popularnych rodzajów szkła zaliczamy także:

  • Witbier Glass – szkło o bardzo cienkich ściankach i zarysowanej części centralnej;
  • Stout Glass – szkło o zakrzywionym korpusie oraz cienkich ściankach, idealne do podawania piwa typu stout;
  • Snifter – pękaty kielich na nóżce, polecany do serwowania piw z dużą ilością ekstraktów oraz wysoką zawartością alkoholu.

Odpowiedni wybór szkła pozwala ze zwykłego picia piwa uczynić degustację tego trunku.