Niewiele osób wie, że wafel tortowy króluje w deserach i gości na naszych stołach już blisko 150 lat, a w woj. lubelskim został nawet wpisany na listę produktów tradycyjnych. Szeroko wykorzystywany w przemyśle cukierniczym, jest doskonałą bazą dla ciast, tortów i deserów oraz stanowi pyszną, szybką i tanią przekąskę, kiedy zabraknie nam czasu na pieczenie, bądź zaskoczy nas wizyta niezapowiedzianych gości.

Słodkie wafle w Torcie Pischingera

Wafle tortowe spopularyzowano już w latach 80. XIX wieku za sprawą wiedeńskiego cukiernika Oskara Pischingera. To właśnie jego wyrób podbił podniebienia ludzi na całym świecie urokliwą prostotą wykonania oraz niepowtarzalnym smakiem. Pischinger chrupiące wafelki wykorzystał w roli blatów do tortu, przekładając je słodkim kremem. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i zagwarantował cukiernikowi długie kolejki zadowolonych konsumentów. Na przestrzeni wieku przepisy na Torcik Pischingera doczekały się przeróżnych cukierniczych wariacji pod względem smaku, wypełniającego je nadzienia, ilości warstw i kształtu, ale nie zmieniła się ich baza – doskonałej jakości wafel tortowy stanowiący podstawę deseru.

Współczesne zastosowania wafli tortowych

Dlaczego wafle tortowe stały się tak popularne? Ponieważ mają nie tylko wszechstronne zastosowanie, ale i nie generują wysokich kosztów produkcji, co okazało się bardzo istotne w latach 70. i 80. XX wieku, dlatego też dla wielu współczesnych konsumentów wafle tortowe to wciąż niepowtarzalny smak dzieciństwa – kruche wafelki z przepysznym kremem, czekoladą czy masą kajmakową były jednymi z największych dziecięcych przysmaków!

Dzisiaj gotowe wafle tortowe najczęściej przekłada się masą toffi wymieszaną z masłem bądź gotowymi kremami dostępnymi w supermarketach, a wykorzystywane są nie tylko w naszej prywatnej kuchni, ale i w przedsiębiorstwach produkujących wyroby cukiernicze i desery na szeroką skalę. Przemysł cukierniczy sięga po tradycję i łączy ją z nowoczesną formą, przez co pomimo upływu czasu wafle tortowe wciąż cieszą się rosnącą popularnością. Producenci cukierniczych półproduktów, jak Hanmart – producent wafli tortowych, wychodzą dodatkowo naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom klientów, dzięki czemu w ich ofercie możemy znaleźć wafle tortowe i suche, przygotowane z unikatowych odmian pszenicy o niskiej zawartości glutenu. Takie półprodukty charakteryzują się doskonałą jakością oraz składem odpowiadającym najbardziej wymagającym konsumentom, ponieważ firma funkcjonuje na rynku od 1994 roku i posiada ogromne doświadczenie w branży cukierniczej.