Kiełbasa to rodzaj wędliny znany od wieków w polskiej kuchni. Ceniona jako samodzielne danie oraz dodatek do leczo i jajecznicy ma grono koneserów, którzy wybierają najlepsze produkty na rynku pod względem smaku i jakości. Takie produkty mają strzeżone receptury i spełniają wysokie wymagania technologiczne. Szeroki wybór wędlin nagradzanych w konkursach spożywczych posiada producent Waldi.

Jakie są rodzaje kiełbas?

Kiełbasę produkuje się z rozdrobnionego mięsa, które może być peklowane lub nie z dodatkiem tłuszczu. W zależności od potrzeb poddaje się ją wędzeniu na zimno, ciepło z dodatkiem dymu z drewna np. buku, olchy klonu lub drzew owocowych. Kiełbasy mogą być także:

  • surowe;

  • suszone;

  • dojrzewające;

  • parzone;

  • pieczone.

Jest dużo rodzajów tego produktu, które różnią się smakiem, więc każdy może wybrać swój ulubiony i zrobić z niego danie wedle uznania. Jak mówi pracownik Zakładów Mięsnych Waldi:

kiełbasa to przysmak ceniony od wieków. Można ją grillować, piec, kroić na plasterki, dodawać do innych potraw jako wyrazisty składnik, np. do leczo.

Kiełbasy trwałe, półtrwałe i nietrwałe

Poprzez ilość zawartej w nich wody, kiełbasy dzielą się na trwałe, do których należą np. salami oraz półtrwałe, np. kiełbasa żywiecka, jałowcowa, krakowska, piwna, polska długodojrzewająca czy krucha z galaretką. Rodzaj nietrwały to parówki lub biała kiełbasa.

Mogą być też one w różnym stopniu rozdrabniane, czyli drobno, średnio lub grubo oraz homogenizowane. Ten ostatni rodzaj wykonuje się za pomocą specjalistycznych urządzeń masarskich i należą do nich kiełbasy, których cząstki są o wielkości 3-5 mm. W średnio rozdrobnionych kawałki mięsa mają wielkości 5-20 mm. Grubo rozdrobniona jest np. krakowska i ma cząstki powyżej 20 mmm. Produkcja dobrej jakości kiełbas opiera się najczęściej na własnych recepturach, które są pilnie strzeżone. Stosuje się naturalne przypraw oraz nowoczesne wymogi technologiczne. Efekt pozwala wyróżnić się wśród innych producentów i zostaje docenione poprzez różne nagrody na rynku spożywczym.