W gastronomii, nawet tej typu slow food, z punktu widzenia klienta, na kuchni liczy się czas i wszystko musi być wykonywane bardzo szybko. W takich warunkach ogromnym ułatwieniem okazują się odpowiednio przygotowane warzywa – obrana marchew, obrana, czy nawet pokrojona cebula, które wystarczy otworzyć i wykorzystać. Takie rozwiązania znajdziesz w Przedsiębiorstwie Przetwórstwa Spożywczego Piotra Krajniaka.
Dlaczego warto decydować się na tego rodzaju zakupy dla gastronomii?
Przede wszystkim korzystanie z warzyw, które już zostały poddane odpowiedniemu przygotowaniu jest najczęściej ekonomiczne. Takie warzywa są oczywiście nieco droższe od tych prosto z warzywniaka, jednak nasi pracownicy nie muszą poświęcać na nie dodatkowego czasu, za który również płacimy. Ponadto możemy otrzymać gotowy produkt, który zostanie dodany do przygotowywanego dania. Skróci to zapewne czas oczekiwania klienta przy stoliku, co będzie dla nas dużym plusem wizerunkowym.
Firmy zajmujące się przetwórstwem warzyw i ich przygotowaniem dla gastronomii, oferują je w wielu formach. Mogą to być: warzywa obrane, warzywa krojone w kostkę, słupki lub wiórki czy plastry. Wszystko zależy więc od indywidualnych potrzeb danego klienta i konkretnego zamówienia, bo pod nie zostanie przygotowana dostawa.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak mówi specjalista z Przedsiębiorstwa Przetwórstwa Spożywczego Piotra Krajniaka:
Kluczowe znaczenie ma również fakt, że warzywa z firm takich jak nasza, po przygotowaniu są pakowane próżniowo. W związku z tym jeśli nie zostaną od razu otwarte, będą miały dłuższą przydatność do spożycia, niż te które kupimy w warzywniaku i położymy w lodówce.
W związku z tym, z całą pewnością warto zdecydować się na zakup takiego rodzaju warzyw do swojego lokalu gastronomicznego, gdyż w ogólnym rozrachunku może okazać się to tańsze, a dodatkowo pracownicy zyskają więcej czasu na obsługę gości, a same potrawy będą szybciej wydawane, co spotka się z zadowoleniem klientów.