Mleko jest bogate w bardzo wiele różnorodnych składników odżywczych oraz witamin. Dzięki temu, mleko, szczególnie pochodzące od krów wraz z różnymi produktami przetwórstwa mlecznego, na stałe zagościło w jadłospisie dzieci i dorosłych. W tym artykule dowiesz się, jakie właściwości mleka i produktów mlecznych oferowanych przez sprawdzoną firmę Hoogwegt warto poznać praz dlaczego ich spożywanie jest zdrowe dla organizmu.
Mleko i przetwory mleczne – zdrowie dla człowieka
Mleko jest jednym z najlepszych darów natury, z którego człowiek korzysta od czasu, kiedy udomowił zwierzęta, takie jak krowy, kozy i owce. W Polsce najczęściej do celów spożywczych oraz do przetwórstwa mlecznego używa się mleka krowiego. Mleko ma białą, nieprzeźroczystą barwę i jednorodną płynną konsystencję, mającą formę zarówno roztworu koloidalnego kazeiny, laktozy oraz emulsji, w której fazę rozproszoną stanowią składniki tłuszczowe, a rozpraszającą – woda. Oprócz tego, mleko zawiera również sole mineralne oraz fosforany. Mleko jest bogate w tłuszcz, białko oraz witaminy A, B, D, E i K. Wyróżnia się mleko surowe (pochodzące bezpośrednio z udoju zwierząt) oraz poddane obróbce cieplnej – tzw. mleko spożywcze, do którego zalicza się mleko pasteryzowane i sterylizowane UHT.
Mleko spożywcze – pasteryzowane i sterylizowane UHT
Mleko pasteryzowane ma termin przydatności wynoszący kilku dni i dla zachowania jego walorów smakowych oraz jakościowych konieczne jest przechowywanie w lodówce. Wynika to z faktu, że jest ono ogrzewane do temperatury poniżej 100 stopni Celsjusza, co niszczy większość form wegetatywnych drobnoustrojów. Z kolei, mleko sterylizowane UHT jest poddawane wysokiej temperaturze wynoszącej aż 135 stopni Celsjusza, co umożliwia znacznie dłuższe magazynowane bez lodówki, gdyż niweluje to dodatkowo formy przetrwalnikowe bakterii. Jednakże warto wspomnieć, iż sterylizacja powoduje również większą stratę witamin zawartych w mleku, w porównaniu do pasteryzacji. Dobrym rozwiązaniem może okazać się poddawanie mleka procesowi mikrofiltracji (ESL) w połączeniu z pasteryzacją niskotemperaturową. Dużą popularnością cieszą się również przetwory mleczne, które mogą mieć bardzo różnorodną postać, począwszy od napojów mlecznych, jogurtów, poprzez maślanki, kefiry, które posiadają również wiele dobroczynnych substancji odżywczych, wpływających na zdrowie ludzi.
Co się dzieje zanim mleko trafi na sklepową półkę?
Zanim mleko trafi do kartonu i butelek w sklepie, musi przejść odpowiednią drogę, która zaczyna się najczęściej od krów. Skład i ilość udojowego mleka uzależniony jest od tego, jaki pokarm przyjmują zwierzęta. Na początek, kiedy mleko trafi do mleczarni poddawane jest procesom czyszczenia normalizacji, czyli doprowadzeniu mleka do odpowiedniej, pożądanej zawartości tłuszczu (najczęściej: 0,5% (mleko odłuszczone), 1,5%, 2% (mleko półtłuste), 3,2% (mleko pełne). W kolejnych etapach następuje homogenizacja mleka czyli rozbijanie kuleczek tłuszczu zawieszonych w mleku oraz obróbka cieplna. Końcowym etapem obróbki mleka spożywczego jest rozlewanie do opakowań (butelek czy kartonów), magazynowanie oraz przetransportowanie do sklepów.
Mleko surowce jest bardzo zdrowe i powinno się je spożywać. Jeżeli z jakiś względów nie jesteśmy zwolennikami mleka, to możemy sięgnąć po inne produkty przetwórstwa mlecznego, jak: masło, śmietanę, śmietankę, twaróg, ser, jogurt, kefir, maślanka, mleko zagęszczone, mleko w proszku, lody czy serwatka. Mleko przez orgazm ludzki jest stawiane niemal w 100%, a jego kaloryczność jest zależna od zawartości tłuszczu. Jeżeli szukasz wysokiej jakości mleka spożywczego i innych artykułów mleczarskich, to warto skorzystać z szerokiego asortymentu doświadczonej firmy Hoogwegt Poland z Warszawy, która oferuje również: masło, mleko w proszku (pełne i odtłuszczone), śmietankę, śmietanę, serwatkę w proszku, sery w bardzo wielu różnych wariantach, spośród których każdy wybierze coś dla siebie.