Gospodarze bankietów nierzadko decydują się na skorzystanie z oferty zewnętrznej firmy cateringowej. Powodów jest wiele: od braku czasu, przez obawy o jakość i smak przygotowanych własnoręcznie potraw, aż po kwestie wygody. Nie da się ukryć, że jest to opcja zdecydowanie mniej kłopotliwa od samodzielnego przygotowania uczty. Na rynku gastronomicznym można spotkać się z dużym wyborem firm cateringowych. Czym się kierować, aby wybrać usługi gastronomiczne, z których będzie zadowolony nie tylko gospodarz przyjęcia, ale także jego goście?
Smak jest absolutną podstawą
Pierwszorzędną sprawą, jaką należy kierować się przy wyborze firmy świadczącej usługi cateringowe, jest smak proponowanych potraw. Nie tylko jednak wysoki poziom zdolności kulinarnych danej firmy cateringowej powinien być kryterium, jakie należy wziąć pod uwagę. Należy także bezwzględnie pamiętać o tym, że ważne są produkty, w jakie zaopatrują się kucharze. Powinny być to składniki przede wszystkim świeże i wysokiej jakości. Warto dowiedzieć się, czy wybrana firma posiada umowę z lokalnymi dostawcami. Współpraca z mniejszym dystrybutorem może być gwarancją tego, że składniki pochodzą z upraw ekologicznych.
W dobie przyjęć aranżowanych w różnych klimatach dobra firma cateringowa posiada w swojej ofercie bogaty wybór produktów garmażeryjnych. Klasyczne dania kuchni polskiej są oczywiście obowiązkową pozycją w menu. Na przyjęciu nie powinno jednak zabraknąć przekąsek w postaci lekkostrawnych sałatek śródziemnomorskich, różnorodnych zup czy mniej znanych wyrobów mięsnych.
Higiena przygotowywania produktów
Organizacja przyjęcia i wybór cateringu wiążą się z dużą odpowiedzialnością. Trzeba zadbać nie tylko smak serwowanych potraw, ale także o sposób ich wykonania. Wybierając firmę świadczącą usługi gastronomiczne, warto bliżej przyjrzeć się kwestii przestrzegania zasad higieny przez pracowników. Warto wiedzieć także o tym, że każdy pracownik firmy cateringowej powinien posiadać ważną książeczkę sanitarno-epidemiologiczną.
Wygląd potraw nie jest bez znaczenia
Przy dbaniu o zadowolenie kubków smakowych gości nie należy zapominać o atrakcyjnym wyglądzie każdej potrawy. Oczywiście bezwzględnie należy zwrócić uwagę na estetyczny sposób podania podstawowych dań przez firmę cateringową. Jak informuje Rafał Zaród Producent Wyrobów Garmażeryjnych, warto swoje przyjęcie wzbogacić o elementy wykonane metodą carvingu, czyli sztuki rzeźbienia owoców. Będzie to doskonały akcent orientalny i alternatywa dla tradycyjnego podania słodkich przekąsek.