Zastanawiasz się, kiedy bułkę tartą zaczęto wykorzystywać w kuchni? Czy ma ona jakąś swoją historię? Na co należy zwracać szczególną uwagę, kupując ją? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule. Co więcej, podpowiemy Ci również, dlaczego powinieneś zamówić naturalną i wysokiej jakości bułkę tartą w firmie Ekmek. Serdecznie zapraszamy do lektury naszego artykułu!

Kiedy zaczęto wykorzystywać bułkę tartą w kuchni?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jednak archeologowie odkryli okruszki chleba, czyli „bułkę tartą” z czasów prehistorycznych. Eksperci znaleźli je na pustyni w Jordanie, a następnie przeprowadzili badania, które wykazały, że pochodziły z następujących roślin – kukurydzy, pszenicy, jęczmienia i owsa. Uważają oni, że w tamtym czasie pieczywo było spożywane podczas uczt oraz traktowane jak prowiant do podróży przez ludy zbieracko-łowieckie. Warto wspomnieć również, że produkowano je z przesianej mąki, a następnie pieczono na przykład na ognisku.

Na co powinieneś zwracać uwagę, kupując bułkę tartą?

Najważniejszy jest skład. Powinien być naturalny, bez sztucznych dodatków oraz konserwantów. Wysokiej jakości bułkę tartą, którą produkuje się ze specjalnego pieczywa, możesz zamówić w firmie Ekmek.

Działamy na rynku od 2015 roku i nasza siedziba znajduje się w Woli Mrokowskiej pod Warszawą, jednak współpracujemy z wieloma restauracjami i hurtowniami, co pozwala na dostarczanie produktów do wszystkich krajów Europy.

– dodaje ekspert.

Poza tym przedsiębiorstwo to specjalizuje się w produkcji pity, czyli płaskiego, arabskiego chleba, który powstaje z połączenia świeżych składników i jest pieczony w wysokiej temperaturze. Jest on ważnym elementem wielu potraw m.in. popularnego i uwielbianego przez Polaków kebaba. Piekarnia podczas procesu wytwarzania go używa przeciwutleniaczy takich jak selen, mangan czy witamina B. Dzięki temu wszystkiemu pita jest wyśmienitym i zdrowym rozwiązaniem! Co więcej, przedsiębiorstwo Ekmek dostarcza ją w szczelnych opakowaniach, przez co jest wilgotna oraz miękka.