Odkąd w Polsce rozpoczęła się uprawa ziemniaków, czyli od króla Jana III Sobieskiego, zagościły na polskich stołach. Spożywamy je gotowane, smażone, pieczone. Robimy z nich kopytka, kluski, frytki, placki ziemniaczane, zapiekanki i mnóstwo innych potraw. Dodajemy je do zup i sałatek. Właściwie możemy tak jeszcze długo wymieniać, bo wykorzystywane są w kuchni na wiele sposobów.
Ziemniaki w polskiej kuchni.
Ziemniaki są bardzo pożywne i zawsze zaspokoją głód. W Polsce cieszą się powodzeniem od 300 lat. Królują w domach i restauracjach i trudno sobie wyobrazić kuchnię bez ziemniaków. Można je przygotowywać na wiele sposobów, więc nigdy się nie znudzą. Najczęściej są dodatkiem do potraw, jako gotowane w wodzie lub na parze. Z ziemniaków robione są frytki, placki i kluski, tak lubiane głównie przez dzieci. Tak naprawdę są jedynym warzywem, które nigdy się nie znudzi. Warzywo jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Przy problemach pokarmowych dietetycy zalecają spożywanie ziemniaków. Są pożywne, o czym niewiele osób wie. Ziemniaki zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP, posiadają także wapń, potas, miedź, magnez, fosfor, mangan, żelazo, cynk, skrobię i błonnik.
Ziemniaki leczą.
Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki są lecznicze. Można stosować na odmrożenia, odparzenia, pęknięcia skóry lub zewnętrzne owrzodzenia. Ponadto ziemniaki pomagają na:
- ukąszenia owadów, opuchliznę, odciski,
- ból gardła, kaszel, infekcje,
- ból krzyża,
- zastrzały i egzemy,
- zapalenie powiek – kompresy z tartych lub krojonych ziemniaków,
- zgagę, wrzody, nadkwasotę, chorą wątrobę i niemiły oddech,
- kamienie nerkowe.
Ziemniaki mogą zastąpić niejeden kosmetyk. Nasze leczyły nimi m.in. choroby skórne, wysypki i obolałe stopy. Aby mogły być lecznicze, muszą pochodzić z upraw, bez stosowania środków chemicznych, takich jak uprawy firmy Holstar, które są pozbawione środków toksycznych.
Produkcja ziemniaków.
Uprawa ziemniaków nie jest trudna i można je wyhodować nawet w ogródku. Nie mają dużych wymagań, więc wyrosną praktycznie w każdej glebie, przewiewnej i spulchnionej. Uprawa na działce nie jest specjalnie opłacalna, bo ziemniaki możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Produkcją ziemniaków konsumpcyjnych i dla przemysłu przetwórczego zajmują się duże gospodarstwa. Mają w swojej ofercie różnorodne odmiany ziemniaków, żeby zaspokoić gusta wszystkich klientów. Produkty Holstar podlegają procesowi konfekcjonowania, na który składa się frakcjonowanie według wielkości bulw, następnie następuje czyszczenie bulw na sucho lub ich mycie, kolejno odrzucanie bulw z wadami, później wykonuje się ważenie i napełnianie opakowań jednostkowych, następnie formatowanie opakowań zbiorczych, całość kończy etykietowanie. Firmy inwestują, by produkty miały wysokie walory smakowe i jakościowe, bo tylko wtedy zyskają stałych klientów.