Łagodna dieta oczyszczająca może znacząco przyczynić się do poprawy naszego samopoczucia oraz przemiany materii poprzez pobudzanie naturalnych procesów detoksykacji, które odbywają się w jelitach, wątrobie, skórze i nerkach. Jak w praktyce wygląda taka dieta? Jakich zasad należy tutaj przestrzegać? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule. Zapraszamy do jego lektury.
Przede wszystkim błonnik oraz owoce i warzywa
W kontekście diety oczyszczającej warto wspomnieć przede wszystkim o błonniku, a konkretnie o produktach bogatych w niego. Składnik ten ma bowiem zasadniczy wpływ na usprawnienie pracy jelit, zapobieganie zaparciom oraz poprawę składu mikroflory jelitowej. Ponadto, wykazuje on także właściwości wiążące toksyny oraz uboczne produkty przemiany materii, co sprawia, że są one szybciej usuwane z organizmu. Błonnik znajdziemy w takich produktach jak: fasola, otręby pszenne, mąka z pełnego przemiału, nasiona roślin, kukurydza, groch, pełne ziarna zbóż, warzywa kapustne, orzechy czy warzywa korzeniowe.
W kwestii diety oczyszczającej nie sposób nie wspomnieć o istotnej roli, jaką odgrywają tutaj owoce i warzywa wykazujące dużą aktywność biologiczną, a co za tym idzie neutralizującą toksyny. Mowa tutaj o produktach bogatych w witaminy E i C, a także A oraz inne antyoksydanty posiadających właściwości neutralizujące wolne rodniki. Dietę oczyszczającą dostosowaną do indywidualnych potrzeb i upodobań może ułożyć dla nas Aleksandra Naczyńska z Poradni DietetykOK z Rudy Śląskiej.
Najważniejsze zasady diety oczyszczającej
Główna zasada diety detoksykującej mówi, iż proces ten powinien trwać od 3 do 7 dni. Do takiego menu warto włączyć także zioła funkcjonalne oraz białą i zieloną herbatę, a także napary z kopru włoskiego, kolendry, rumianku, dziurawca, pokrzywy, mięty lub skrzypu polnego. Należy tutaj także pić dużo wody (minimum 2 litry dziennie), jak również zrezygnować z napojów gazowanych, czarnej herbaty, używek czy kawy. Dobrze jest też ograniczyć spożywanie tłuszczu, cukru oraz soli.