We współczesnej gastronomii bardzo dużo uwagi poświęca się nie tylko temu, aby serwowane gościom lub klientom dania były smaczne, ale również prezentowały się doskonale pod kątem estetycznym. Zamierzony efekt najlepsi kucharze osiągają m.in. dzięki umiejętnej kompozycji konkretnych składników – choć nie tylko. Bardzo ważną rolę odgrywają także barwniki spożywcze. Z jakimi informacjami na temat tych produktów warto się zatem zapoznać?

Barwniki spożywcze, czyli co?

Jak sama nazwa wskazuje, produkty tego typu są niczym innym niż dodatkami stosowanymi po to, aby nadać wyrobom spożywczym konkretną barwę. Obejmują one zarówno naturalne składniki żywności, jak i inne źródła surowcowe. Barwnikami mogą być również specjalnie przygotowane preparaty otrzymywane ze środków spożywczych lub też w procesie chemicznej ekstrakcji, w której wyodrębnia się selektywnie pigmenty względem składników odżywczych albo aromatycznych. Co warte podkreślenia – produkty stosowane podczas przygotowywania potraw z powodu właściwości aromatycznych smakowych lub odżywczych i posiadające jednocześnie właściwości barwiące – nie są uważane za barwniki.

Najlepszy przykład stanowią tutaj m.in. kurkuma, szafran czy też suszona papryka. Głównym zadaniem wykorzystywanych współcześnie barwników spożywczych jest podkreślenie smakowitości konkretnego dania. To właśnie dzięki tego typu dodatkom można łatwo wyeksponować estetykę serwowanego na talerzu jedzenia. Swoją najważniejszą rolą barwniki odgrywają w branży cukierniczej, gdzie służą do atrakcyjnego przyozdabiania tortów oraz innych wypieków. Z jakimi jeszcze informacjami warto się zapoznać?

Jakie są najczęściej stosowane rodzaje barwników spożywczych?

Obecnie barwniki spożywcze – zarówno jeżeli chodzi o gotowanie profesjonalne, jak i amatorskie – cieszą się ogromną popularnością. Dlatego też na rynku asortymentowym można spotkać się z kilkoma ich rodzajami. Pierwszą grupę stanowią produkty w formie proszku. Są proste w użyciu i co najważniejsze – nie zmieniają konsystencji przygotowywanych potraw, w tym przede wszystkim ciast. Barwniki w płynie polecane są natomiast do nadawania koloru masie tortowej, bitej śmietanie lub surowemu ciastu. Niezwykle ciekawą opcję stanowią również barwniki w żelu. Kucharze lubią je głównie za to, że są one łatwe w aplikacji i bardzo wydajne. Wystarczy dosłownie odrobina, by uzyskać piękne nasycone kolory.

Nie należy także zapominać o tym, że głównym parametrem decydującym o tym, z jak dobrym barwnikiem ma się do czynienia, jest jakość jego wykonania wynikająca z poprawnie przeprowadzonego procesu produkcyjnego. Jako że mogą zagwarantować go jedynie najlepsi wytwórcy, to poszukując ciekawych ofert, warto zwrócić uwagę na propozycję przygotowaną przez specjalistów z firmy Jar Aromaty Dodatki spożywcze i barwniki. To właśnie tutaj wszyscy zainteresowani mogą liczyć nie tylko na łatwy dostęp do różnorodnego asortymentu, ale także na konkurencyjne ceny. Fachowcy z przyjemnością przedstawią również zalety i wady poszczególnych rozwiązań, co powinno ułatwić optymalny wybór.