Suszone grzyby są zdecydowanie bardziej aromatyczne i smaczne od grzybów świeżych. Nic więc dziwnego, że większa część naszych  jesiennych zbiorów zostaje ususzona lub przeznaczona do robienia przetworów. Nie każdy z nas lubi jednak niekończące się wędrówki po lesie w poszukiwaniu borowików, podgrzybków czy kurek. Na szczęście istnieją firmy, które mają w swoim asortymencie zarówno pyszne grzybowe marynaty, jak i grzyby suszone. Możemy z nich przygotować wyśmienite potrawy, niczym z restauracyjnej kuchni. W jaki sposób wykorzystać suszone grzyby?

Zupa grzybowa

Któż z nas nie lubi tradycyjnej, sycącej zupy grzybowej? Przygotowuje się ją na bazie bulionu z warzyw lub mięsa drobiowo- wołowego. Danie to można ugotować ze świeżych grzybów leśnych, jednak poza sezonem doskonale sprawdzą się także grzyby suszone. Należy je najpierw zamoczyć w wodzie, by nabrały objętości i oddały zupie cały swój aromat. Zupę grzybową można podawać zabielaną śmietaną z ziemniakami i natką pietruszki. Bardziej doświadczeni kucharze mogą spróbować przyrządzić zupę- krem z określonego gatunku grzybów. W asortymencie firmy Fungopol znajdziemy suszonego borowika szlachetnego, podgrzybka brunatnego, czy koźlarza czerwonego, które idealnie sprawdzą się do przygotowania nieco bardziej wykwintnego dania.

Farsz do uszek i pierogów

Grzyby leśne idealnie sprawdzą się w roli farszu do uszek i pierogów. Do przygotowania nadzienia przyda się również wysokiej jakości kapusta kiszona, którą należy najpierw ugotować. Pod koniec procesu gotowania dodajemy do niej uprzednio namoczone grzyby suszone i jeszcze chwilę dusimy całość na małym ogniu. Na koniec wystarczy doprawić i pozostawić farsz do wystygnięcia. Kiedy osiągnie optymalną temperaturę, można zabrać się za nadziewanie uszek i pierogów. Warto wiedzieć, że do przygotowania farszu mogą posłużyć także grzyby marynowane. Wszystko zależy od naszych upodobań kulinarnych i chęci do eksperymentowania z różnymi produktami.

Dania z dziczyzny

Nic tak wspaniale nie podkreśla smaku dziczyzny jak grzyby właśnie. Możemy z powodzeniem dodać je do gulaszu mięsnego lub użyć do przygotowania aromatycznego sosu, którym polejemy pieczeń. Suszone grzyby sprawdzą się także w bigosie myśliwskim, gdzie – wraz ze śliwkami- zapewnią nam niezapomniane wrażenia smakowe. Suszone grzyby można potraktować też jako przyprawę. Popularne jest starcie ich na proch i dodawanie do rozmaitych dań w celu ich aromatyzacji. Grzyby leśne mają bowiem znacznie więcej zapachu od powszechnie dostępnych w sklepach pieczarek.