Czy zdarzyło Ci się kiedyś kupić cukier wanilinowy zamiast waniliowego? A może nigdy nie zwróciłeś uwagi na fakt, że są to dwa odmienne produkty? Prawda jest taka, że zarówno wanilina, jak i wanilia doskonale nadają się do aromatyzowania deserów. Warto jednak wiedzieć, jakie są między nimi różnice. Zapraszamy do lektury!

Wanilia – przyprawa naturalnie występująca w przyrodzie

Wanilia jest gatunkiem pnącza z rodzaju storczykowatych. Rośnie dziko w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Pnącze to kwitnie zaledwie co kilka lat i rozwija żółto-zielone kwiaty o delikatnym zapachu. Kwiatostany te zapylane są przez kolibry i rzadkie gatunki pszczół. Przemysłowe uprawy wanilii zapylane są zaś ręcznie przez tak zwane swatki. Niezapylony kwiat wanilii obumiera w przeciągu kilku godzin, natomiast zapylone kwiatostany przekształcają się w owoce przypominające wyglądem fasolkę szparagową. Strąki wanilii poddaje się procesowi suszenia i fermentacji, w wyniku czego te ciemnieją i zaczynają wydzielać wanilinę. To właśnie ona jest odpowiedzialna za kuszący smak i aromat wanilii. Warto wiedzieć, że największym producentem wanilii jest Madagaskar. Ze względu na trudność uprawy jest to jedna z najdroższych przypraw świata.

Wanilina – charakterystyka

Wanilina to niezwykle aromatyczny związek chemiczny (glukozyd waniliny), który naturalnie występuje w lasce wanilii. Stanowi on około 1,2% składu tej przyprawy, a więc bardzo niewiele. Wanilinę można również uzyskać na drodze syntezy chemicznej, co pozwoliło zaspokoić globalny popyt na wanilię. Obecnie wanilina jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków do żywności. Oferuje ją np. firma JAR Aromaty, która działa na rynku od ponad 40. lat. Wanilinę można pozyskać z ligniny, eugenolu oraz kwasów lingosulfonowych. Obecnie jednak najczęściej wykorzystuje się w tym celu substancję o nazwie gwajakol. Na temat syntetycznej waniliny krąży wiele mitów. Mówi się np. że wywołuje ona podrażnienia skórne i egzemy, jednak nie dowiodły tego żadne badania naukowe. Specjaliści uznają tę substancję za bezpieczną dla organizmu człowieka. Wanilina stosowana jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym oraz farmaceutycznym. To także ceniony składnik perfum.