Ta turecka potrawa zagościła w Polsce w latach 90 ubiegłego wieku i od tego czasu jej popularność tylko rośnie. Dziś około 40% mieszkańców naszego kraju decyduje się na nią, jedząc obiad na świeżym powietrzu. Czym kebab tak skutecznie podbił serca Polaków i czy faktycznie znamy go w jego tradycyjnej wersji? Jakie różnice wprowadzili do niego europejscy smakosze?
Czym różni się polski kebab od tureckiego oryginału?
Fast food – znany w Polsce jako kebab – jest wariacją na temat jednej z tradycyjnych odmian tego dania. W Turcji jego nazwa to döner kebap. Podaje się go w formie tradycyjnego pieczywa, pity, wypełnionego mięsem, surowymi warzywami, owczym serem i sosem na bazie jogurtu. Polska wersja potrawy zdecydowanie najczęściej składa się z dużej bułki lub płaskiego białego pieczywa, podawanego z cienkimi plastrami mięsa drobiowego lub mieszanki wołowiny i wieprzowiny. Tak jak w tradycyjnych tureckich restauracjach, pasy skrawa się z mięsa umieszczonego na pionowym rożnie.
W pieczywie znajdują się również surowe i grillowane warzywa, a całość polana jest sycącym sosem. W tej formie – dostosowanej do polskich podniebień przyrządzany jest kebab w barze Mini Mercury w Poznaniu. Co ciekawe, w innych krajach, np. w Stanach Zjednoczonych, kebab kojarzony jest głównie z odmianą zwaną szisz kebap, czyli szaszłykami z marynowanych kawałków mięsa drobiowego lub owczego i papryką lub ewentualnie bakłażanem i pomidorami. Z jakimi jeszcze informacjami warto się zapoznać?
Jakie mięso powinno znaleźć się w kebabie?
Turcja jest krajem tradycyjnie islamskim, wobec czego mięso w kebabie powinno być halal – czyste. Oczywiście w krajach europejskich popularne jest stosowanie dowolnego rodzaju mięsa, a także jego wegetariańskich zamienników. Aby dostosować się do tureckiej tradycji, należy dopasować mięso do rodzaju dania. Baranina, kurczak lub wołowina będą odpowiednimi składnikami dań takich, jak döner kebap, şiş kebap i durum kebap. Ten ostatni jest bardzo podobny do şiş kebap, lecz podaje się go na talerzu, a nie w formie szaszłyków.
Te same mięsa są składnikami talaş kebap, czyli mięsa i warzyw zapiekanych w cieście francuskim. Choć baranina nie jest zbyt popularna wśród Polaków, niektóre restauracje oferują bardziej wykwintne wersje tego bliskowschodniego specjału. Jak jednak podkreślają kucharze z restauracji Mini Mercury – sycący kebab z drobiem przystosowany do kulinarnych wymagań polskich konsumentów najprawdopodobniej pozostanie jeszcze długo ulubioną wersją tej wyjątkowej potrawy w naszym kraju.