Kiszone ogórki oraz kiszona kapusta to produkty, które od stuleci spożywane są w wielu kulturach, w tym oczywiście w polskiej. Można kupić je w wielu miejscach, w tym w przetwórni IRENA. Warto wspomnieć, że produkty te to nie tylko smaczny dodatek do dań, ale przede wszystkim źródło wielu witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę i ogórki? O tym przeczytamy w poniższym artykule!
Jakie właściwości ma kapusta kiszona?
Kapusta kiszona to bez wątpienia jedna z najzdrowszych i najbardziej pożywnych opcji spożywczych. Jej jedzenie niesie za sobą wiele pozytywów. Po pierwsze kapusta kiszona jest jednym z najlepszych źródeł błonnika – w jednym filiżance znajdziemy aż siedem gramów błonnika. Błonnik jest ważnym składnikiem odżywczym, który wspomaga prawidłowe trawienie i zapobiega zaparciom. Co więcej, zapewnia uczucie sytości na dłużej niż inne produkty spożywcze, dzięki czemu może być wykorzystany jako skuteczna metoda zmniejszenia ilości spożywanego jedzenia.
Kapusta kiszona jest również bogata w witaminę C, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu, co w konsekwencji poprawia wygląd skóry. Przyczynia się także do wzmocnienia odporności, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Warto wspomnieć, że kapusta jest także źródłem minerałów takich jak żelazo, magnez i wapń.
Podsumowując, kapusta kiszona to produkt, który powinien być stałym elementem naszej diety. Zawiera ona wiele witamin, minerałów i błonnika, które wspomagają zdrowie i dobre samopoczucie.
Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?
Kiszone ogórki, podobnie jak kapusta mają wiele korzyści dla zdrowia. Oto kilka powodów, dlaczego warto je regularnie jeść.
Po pierwsze, kiszone ogórki są bogate w witaminy i minerały. Zawierają duże ilości witaminy C, witaminy K, magnezu, potasu i wapnia. Są również źródłem błonnika i innych przeciwutleniaczy.
Jak tłumaczą specjaliści z przetwórni warzywnej IRENA, kiszone ogórki są także źródłem zdrowych bakterii probiotycznych, niezbędnych do utrzymania prawidłowej równowagi bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Pomagają również w utrzymaniu zdrowia jelit i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewodu pokarmowego. Na koniec, kiszone ogórki mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Zawierają duże ilości potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Podsumowując zarówno kapusta, jak i ogórki kiszone wnoszą wiele pozytywów w naszą dietę. Decydując się na ich zakup, warto wybrać doświadczonego i cenionego producenta, jakim niewątpliwie jest przetwórnia IRENA. Przedsiębiorstwo te od lat oferuje swoim klientom, nie tylko wspomniane produkty, ale także włoszczyznę, przeciery warzywne oraz soki, a wszystko to najwyższej jakości.