Pizza to jedna z najczęściej wybieranych potraw podczas jedzenia „na mieście”. Nie ma w tym nic dziwnego, wszak włoski przysmak jest na tyle uniwersalny, że każdy z nas, z pomocą dodatków, może stworzyć danie idealnie dostosowane do swoich potrzeb i preferencji smakowych. Przed wizytą w restauracji warto dowiedzieć się, czym się kierować przy wyborze lokalu gastronomicznego i po czym rozpoznać dobrą pizzę, którą bez dwóch zdań można zjeść w Pizzerii Bazylia.
Jak wybrać lokal gastronomiczny, w którym warto zjeść?
O lokalu gastronomicznym wcale nie będzie świadczyć jego lokalizacja – przede wszystkim należy zwrócić uwagę na wygląd restauracji, a przede wszystkim na czystość. Kluczowa będzie jednak jakość jedzenia, z którą można spotkać się w mieszczącej się w miejscowości Bojano w województwie Pizzerii Bazylia. Lokal od ponad dwunastu lat zachwyca gości pysznymi daniami. Po wejściu do lokalu gastronomicznego gości powinien otaczać zapach dobrego jedzenia, a nie spalenizny czy też innych, nieudanych eksperymentów kulinarnych. Warto zwrócić uwagę również na to, czy w wybranym lokalu znajduje się toaleta – choć jest to oczywistości, to nadal można spotkać się z knajpami, w których nie ma WC.
Po czym poznać dobrą pizzę?
Podstawą każdej pizzy jest ciasto drożdżowe, będące jednocześnie wskaźnikiem jej jakości. Placem po rozkrojeniu powinien być cienki i lekki, a obrzeża powinny być dobrze napowietrzone. Pizzę na dobrze upieczonym spodzie można trzymać w jednej ręce. Ciasto powinno być chrupiące, ale nigdy ciężkie i lepkie. Kluczową rolę na każdej pizzy odgrywa również sos. Pomidorowa baza winna być przygotowana ze świeżych, przetartych pomidorów lub z dobrej jakości passaty. Konsystencja sosu powinna być gęsta, a smak wyrazisty. Nie bez znaczenia będzie również kolor pomidorowej bazy, który powinien mieć jasnoczerwony odcień. Warstwa sosu na placku powinna być cienka i równo rozprowadzona.
Nie można zapomnieć również o dodatkach, które znajdują się na dobrej pizzy. Głównym z nich jest oczywiście ser, mający ogromny wpływ na smak włoskiego dania. Najlepszym gatunkiem jest mozzarella, która rozpływa się na cieście podczas pieczenia, a pop podaniu charakterystycznie się ciągnie. Warto pamiętać o tym, że ser, choć jest istotnym składnikiem na pizzy, nie może zabijać smaku mięsa czy warzyw. Jeśli zaś chodzi o dodatki, to zasada jest prosta: wszystkie powinny być świeże i pochodzić z zaufanych źródeł. Jak widać, przygotowanie idealnej pizzy to nie lada sztuka, wszak potrzebne jest tutaj zarówno doświadczenie, jak i jakościowe składniki.