Choć w ostatnim czasie jadłospisy składające się wyłącznie z owoców i warzyw stają się coraz popularniejsze, to wielu z nas nie wyobraża sobie zupełnego odstawienia produktów mięsnych na rzecz diety wegetariańskiej. Wbrew pokutującemu przekonaniu, dobrej jakości mięso to nie tylko potrzebny do codziennego funkcjonowania tłuszcz, ale przede wszystkim doskonałe źródło białka oraz witamin. Po jakie wyroby mięsne najlepiej sięgać?
To jak to jest z tym drobiem?
Wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia można spotkać się ze stwierdzeniem, że spożywanie mięsa drobiowego na dłuższą metę odbija się na zdrowiu. Nie jest to prawda, pod warunkiem, że sięgamy po sprawdzone wyroby mięsne, takie jak produkty marki Andrób. Co oznacza jednak słowo „sprawdzone”?
Powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, czy producent bazował wyłącznie na surowcu pochodzącym z godnej zaufania hodowli. Chów zwierząt, które przeznaczone są na ubój, musi odbywać się zgodnie z rygorystycznymi przepisami prawa, które mówią o szczegółach związanych z dobrostanem ptactwa domowego.
W tym miejscu należy również rozwiać wątpliwości dotyczące tego, że drób jest nafaszerowany antybiotykami. Od 2008 roku wprowadzenie antybiotykoterapii jest możliwe wyłącznie za zgodą lekarza weterynarii. Co więcej, po skończonym leczeniu obowiązuje okres karencji od 3 do 5 dni, która daje pewność, że ptaki hodowlane wydaliły pozostałości farmaceutyków.
Zalety spożywania drobiowych wyrobów mięsnych
Spożywanie jakościowych wyrobów mięsnych z drobiu nie tylko nie ma negatywnego wpływu na nasze samopoczucie, ale może mieć wiele pozytywnych skutków. Najważniejszym z nich jest możliwość częściowego zaspokojenia zapotrzebowania na witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B. W białym mięsie znajdują się również cenne aminokwasy, które wspierają wiele procesów zachodzącym w naszym organizmie.
Drób z pewnością docenią również osoby pragnące zredukować tkankę tłuszczową, a także ci, którzy ze względów zdrowotnych, muszą spożywać potrawy lekkostrawne. Znajdujące się w produktach drobiowych białko zapewnia uczucie sytości. Co więcej, proteiny wspierają także regenerację mięśni, nie dopuszczając do czerpania z nich energii podczas redukcji tkanki tłuszczowej. W związku z tym o regularne spożywanie wyrobów z kurczaka czy indyka powinni zatroszczyć się również sportowcy.
Zbilansowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia. Jej nieodłącznym elementem powinno być mięso drobiowe, które pozwala nie tylko na urozmaicenie jadłospisu, ale przede wszystkim na utrzymanie równowagi wielu składników odżywczych.