Dziczyzna to rodzaj mięsa, który przez wielu uważany jest za niemal szlachetny. Taką opinie znaleźć można zwłaszcza w naszym kraju, w którym to dziczyzna historycznie była ważnym elementem diety oraz celem szlacheckich polowań. Również dzisiaj cieszy się sporą popularnością, dlatego też warto przyjrzeć się jej nieco bliżej. Przedstawiamy najbardziej przydatne informacje związane z dziczyzną.
Podstawowe kwestie
Na początek, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na dostawców. Dziczyzna, jak niemal każdy rodzaj mięsa, wymaga specjalnego traktowania i jedynie przyrządzając ją w odpowiedni sposób jesteśmy w stanie wydobyć jej walory smakowe. Przez to, najważniejszą kwestią w przypadku dziczyzny jest oczywiście zadbanie o dostawcę, od którego to dostaniemy świeże produkty potwierdzone odpowiednimi certyfikatami. Ważne jest to, aby produkcja chłodzonych oraz mrożonych elementów z dziczyzn odbywała się pod stałym nadzorem weterynaryjnym oraz w zgodzie z system bezpieczeństwa żywności HACCP. Wiedząc, że dana firma obchodzi się z dziczyzną w oparciu o te standardy możemy być pewni, że korzystamy z usług odpowiedniego dostawcy.
W przypadku dziczyzny warto także rozróżnić poszczególne rodzaje mięsa. Do czynienia będziemy więc mieli najczęściej z mięsem z jelenia, dzika, perliczki, sarny czy też przepiórki. Jako, że tego rodzaju mięso stosunkowo rzadko gości na naszych stołach, szczególnie ważne będzie zadbanie o jego odpowiednią obróbkę oraz przygotowanie. Mięso z wyżej wymienionych zwierząt odznacza się także pewnymi charakterystycznymi cechami, które to nadają mu unikatowego smaku. Do nich zaliczamy takie elementy, jak niska zawartość tłuszczu, a także zwartość oraz ogólna jędrność mięsa. Cechy te są o tyle ważne, że każdy kucharz musi nauczyć się odpowiednio z nimi obchodzić tak, aby wydobyć z nich wszelkie walory smakowe oraz nie doprowadzić do niechcianych skutków w postaci chociażby przesuszenia mięsa.
Jak przyrządzać dziczyznę?
Dzięki informacji zaczerpniętej od ekspertów z firmy Biurkom-Flampol świadczącej usługi związane między innymi właśnie z dostarczaniem dziczyzny, udało nam się także ustalić, jak odpowiednio przyrządzać dziczyznę. Tak więc, pierwszym elementem, o który musimy zadbać w tej kwestii jest przede wszystkim odpowiednie skruszenie dziczyzny. Cel ten osiąga się poprzez trzymanie dziczyzny w zamrażalniku przez okres wynoszący standardowo minimum 10 dni. Następnie, dziczyznę należy stopniowo oraz powoli rozmrażać w miejscu z odpowiednią cyrkulacją powietrza. Elementy te są bardzo ważne, gdyż mają bezpośredni wpływ na to, jak smakować będzie później po przygotowaniu dziczyzna oraz jaką konsystencję będzie miało samo mięso.
Po przeprowadzeniu powyższych czynności często już następnego dnia zalewa się marynatą większe kawałki oraz poddaje się je obróbce termicznej. Co warto przy tym zaznaczyć, w celu odpowiedniego zmiękczenia mięsa warto także postawić na przyprawy składające się z łagodnego octu lub wina. Jako, że w niektórych przypadkach możemy także obawiać się wspomnianego wyżej przesuszenia, nierzadkim rozwiązaniem jest także owinięcie dziczyzny mięsem innego rodzaju w postaci boczku lub słoniny. W momencie, gdy uporamy się już z tymi zadaniami, nadejdzie w końcu czas na pieczenie dziczyzny, która to stanowi najbardziej popularną metodę jej przygotowywania.
Jak odpowiednio upiec dziczyznę?
W przypadku pieczenia dziczyzny najczęściej czynność tą przeprowadza się w temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza, którą to nierzadko zmniejsza się następnie do temperatury wynoszącej około 140 stopni Celsjusza. Ma to na celu przede wszystkim zachowanie przez mięso soków oraz aromatów. Kucharze zalecają także, aby nie przystępować od razu do konsumpcji dziczyzny po jej upieczeniu. Warto bowiem najpierw przez kilkanaście lub kilkadziesiąt minut przytrzymać upieczoną tuszę pod przykryciem, co ma na celu przede wszystkim wydobycie jak największej ilości smaku samej dziczyzny poprzez zachowanie jej soczystości.