Orzechy to bardzo wartościowy acz niedoceniany produkt spożywczy, który zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach. Wystarczy krótka analiza wartości odżywczych, aby dostrzec, że stanowią bogate źródło cennych witamin i minerałów, białka, błonnika pokarmowego, zdrowych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Regularne spożywanie niewielkich ilości orzechów ma pozytywny wpływ na pracę mózgu, zapobiega chorobom serca i dodaje energii przy spadkach witalności. 

Orzechy – czy są wartościowym pokarmem?

Orzechy – w porównaniu do innych owoców – są bardziej kaloryczne. Zawierają większe ilości białka i tłuszczów, niemniej są to tłuszcze jedno- i wielonasycone, czyli korzystne dla zdrowia i wyrównująco gospodarkę lipidową. Proporcje składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez czy żelazo, różnią się w zależności od gatunku.
Na rynku zdrowej żywności dostępne są różne gatunki orzechów cechujące się unikalnymi walorami smakowymi oraz zróżnicowaną zawartością składników odżywczych.

  • Orzechy włoskie

Orzechy włoskie to dobry wybór dla osób, które chcą wyregulować procesy trawienne, wzmocnić układ wydalniczy oraz złagodzić stany zapalne. Jako że zawierają duże ilości składników odżywczych, witamin, kwasów omega 3 i 6, błonnika i fitosteroli, są zaliczane do tzw. superfoods, czyli grupy produktów nieprzetworzonych zawierających substancje działające wyjątkowo korzystnie na organizm. W zależności od odmiany orzechy mogą mieć słodkawy lub lekko gorzki smak.

  • Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie to bogate źródło selenu, magnezu, boru, cynku, wapnia, miedzi i manganu. W gatunku brazylijskim występują również duże ilości witamin E, B1 i choliny.

  • Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca mają zarówno charakterystyczny kształt, jak i smak. Dobrej jakości orzechy z certyfikowanych upraw, dostępne w sklepie Sezam Sklep Zielarsko-Medyczny Zioła i Bakalie, mają kwaśno-słodki, lekko migdałowaty smak. Wybierając orzechy, warto zwrócić uwagę, czy pochodzą z plantacji zlokalizowanych poza obszarami industrialnymi.

  • Migdały

Migdały, podobnie jak owoce brazylijskie, mają owalny, długi i lekko kanciasty kształt. Ich smak jest lekko gorzkawy – bez wyraźnej nutki słodyczy albo kwasowości. Orzechy migdałowca posiadają gros substancji odżywczych i mineralnych, które wspierają budowę kośćca, redukują złogi cholesterolu i sprzyjają utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

  • Orzechy pekan

Z botanicznego punktu widzenia nie są orzechami, tylko pestkowcami, niemniej można dostrzec wyraźne pokrewieństwo z orzechem włoskim. To świetne źródło antyoksydantów, witamin B1, B5 i B6, soli mineralnych, błonnika, białka i fitosteroli. Ich cechą szczególną jest lekko maślany posmak z nutką słodyczy (lub goryczki – w zależności od odmiany).