Jeżeli planujesz otworzenie własnej restauracji, to musisz podjąć szereg ważnych decyzji, wpływających na liczbę zadowolonych klientów, opuszczających Twój lokal. Oprócz świetnej lokalizacji, odpowiedniej aranżacji wnętrza, pysznych potraw, designerskich krzeseł i stołów, sprawnej obsługi, istotną rolę odgrywa również zastawa stołowa. Jeżeli poszukujesz jak najlepszej jakości porcelany do gastronomii, to warto skorzystać z oferty AS Porcelana.
Czym powinna wyróżniać się gastronomiczna zastawa stołowa?
Dopełnieniem każdej modnie urządzonej restauracji lub innego lokalu gastronomicznego, który wpływa na estetykę i wyglądu serwowanych posiłków jest zastawa stołowa, która powinna się wyróżniać określonymi cechami, do których zalicza się m. in.: trwałość, odporność na intensywną eksploatację, a co za tym idzie również na częste mycie w wysokich temperaturach czy wyparzanie. Co więcej, naczynia do podawania dań powinny być funkcjonalne oraz wygodne do serwowania dla kelnerów, a także posiadać nieco większą grubość ścianek i rantów, co zabezpiecza ją przed nadmiernym wyszczerbieniem oraz tłuczeniem. Należy również pamiętać, że nie można wybierać zastawy o zbyt dużej grubości, gdyż może ona stracić swoje walory estetyczne. Oprócz tego, zastawa stołowa, czyli talerze płaskie i głębokie, talerzyki do ciast, filiżanki, cukiernice, wazy, sosjerki, patery, półmiski powinny by wykonane z wysokiej jakości porcelany, która wyróżnia się śnieżnobiałą barwą oraz niesamowitą gładkością.
Jaką zastawę stołową warto wybrać?
Biała zastawa jest elegancka i ponadczasowa, a oprócz tego pasuje do większości aranżacji wnętrz, w jakich urządzone są restauracje. Nie znaczy to, że koniecznie trzeba wybierać tylko ten kolor naczyń. W zależności od rodzaju serwowanej kuchni, można zdecydować się na zastawę w określonym stylu. Jednakże, aby być jak najbardziej praktycznym oraz uniwersalnym, to dobrym rozwiązaniem jest postawienie na białe talerze płaskie i głębokie, o standardowych wymiarach. Oprócz tego, ważna jest również wielkość stolików, gdyż trzeba pamiętać, aby talerze nie były zbyt małe, ani za duże w stosunku do wymiarów blatu stołu, tak aby obsługa kelnerska mogła swobodnie podawać dania na stół, nie naruszając strefy komfortu gości i zachowując od nich odpowiednią odległość.
Cechy gastronomicznej zastawy stołowej podnoszące jej walory
Decydując się na zastawę stołową oraz szklanki, różne kieliszki, kubki czy elementy zastawy obiadowej, trzeba stawiać na wysoką jakość, aby naczynia pomimo intensywnego użytkowania zachowały swój blask i nie niszczyły się. Złym pomysłem jest kupowanie zastawy, nie uwzględniając wcześniej co nam będzie potrzebne. Wybór właściwych naczyń uzależniony jest od rodzaju serwowanych potraw, jak np. gdy mamy restaurację włoską i podajemy gościom makarony, to będziemy potrzebować więcej głębokich talerzy, gdyż wtedy ten rodzaj dania spożywa się najłatwiej. To samo dotyczy kieliszków czy innych szklanek do chłodnych napojów. Jeśli posiadamy w menu czerwone i białe wino, to trzeba zaopatrzyć się w naczynia dedykowane dla danych trunków.
Najlepszym rozwiązaniem jest zdecydowanie się ponadczasowe modele naczyń. W sytuacji, kiedy ulegną nie zniszczeniu lub kilka egzemplarzy wytłucze się, to bez problemu dokupimy nowe o tym samym wzorze, unikając tym samym kłopotliwego serwowania potraw na różnych zastawach, co nie prezentuje się zbyt dobrze. Takie talerze i inne naczynia dedykowane dla branży gastronomicznej posiada w swojej ofercie doświadczona firma AS Porcelana Piotr Sproncel, mająca siedzibę w miejscowości Kęty na terenie województwa małopolskiego. Przedsiębiorstwo to posiada w swojej ofercie produkty o najwyższej jakości pochodzące od najlepszych polskich producentów. Warto pamiętać, że komplety klasyczne zastawy stołowej jak i te wykończone bardziej minimalistycznie oraz nowocześnie, będą idealnym dopełnieniem każdej restauracji.