Urządzenia chłodnicze są wykorzystywane w wielu gałęziach przemysłu. Stanowią wyposażenie lokali gastronomicznych, centrów handlowych, sklepów spożywczych, a także zakładów przetwórczych. Jak o nie dbać, by zachowały pełną funkcjonalność na długo? Co zrobić, gdy ulegną awarii? Na te i inne pytania odpowiadają specjaliści z firmy MP Chłodnictwo założonej przez Mirosława Piechockiego.

Jakie są rodzaje urządzeń chłodniczych?

Urządzenia chłodnicze to bardzo szeroka kategoria. Obejmuje szereg różnego rodzaju sprzętów, takich jak:

  • Lady chłodnicze – służą do ekspozycji produktów, które zachowują świeżość tylko w niskiej temperaturze, na przykład wędlin, nabiału, ciast czy mięsa. Są montowane między innymi w cukierniach, lodziarniach i kawiarniach.
  • Szafy chłodnicze – stanowią główny element wyposażenia barów oraz restauracji. Działają jak klasyczne lodówki, ale mają znacznie większą powierzchnię do przechowywania. Można w nich przetrzymywać wiele różnych artykułów spożywczych, a w rezultacie ograniczyć straty związane z szybkim psuciem jedzenia. 
  • Zamrażarki skrzyniowe – wyglądem przypominają wielkie kufry. Zajmują stosunkowo mało miejsca, ale są bardzo pojemne. Panująca wewnątrz komór temperatura (od -18 do nawet -24°C) pozwala na utrwalanie żywności.

Jak prawidłowo eksploatować urządzenia chłodnicze?

Co zrobić, by zminimalizować ryzyko awarii opisywanych maszyn? Przede wszystkim trzeba je regularnie czyścić. To ważne nie tylko ze względów estetycznych. Gromadzące się wewnątrz komór chłodniczych lub mroźniczych zabrudzenia mogą doprowadzić do rozwoju grzybów, bakterii oraz innych drobnoustrojów wywierających negatywny wpływ na przechowywaną w urządzeniach żywność.

Należy również pamiętać o przeprowadzaniu przeglądów. Warto stale kontrolować parametry pracy poszczególnych komponentów wchodzących w skład danego sprzętu, na przykład skraplacza, sprężarki czy parownika. Systematyczna konserwacja urządzeń chłodniczych pozwala wydłużyć ich żywotność i zmniejszyć ryzyko poważnego uszkodzenia maszyn. Poza tym dzięki wspomnianym działaniom profilaktycznym można ograniczyć wydatki związane z naprawą lub wymianą zepsutych elementów.

Kto może dokonać przeglądu urządzeń chłodniczych?

Zadanie konserwacji urządzeń chłodniczych warto powierzać profesjonalnym firmom, które specjalizują się w przeprowadzaniu wspomnianych prac. Duże doświadczenie w serwisowaniu maszyn wykorzystywanych w branży gastronomicznej i handlowej ma  MP Chłodnictwo Mirosław Piechocki. Przedsiębiorstwo dokonuje przeglądu sprzętów i w razie konieczności usuwa wszystkie usterki. Co więcej, udziela gwarancji na zrealizowane naprawy.