Ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych oraz mnóstwo zastosowań w kuchni i codziennym życiu. Warto więc zrobić go samodzielnie, tym bardziej że jego przygotowanie jest bardzo łatwe. Domowy ocet jest wyrobem całkowicie naturalnym i pełnowartościowym, dlatego ma przewagę nad produktami dostępnymi w sklepach. Dowiedz się, jak zrobić domowy ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy domowej roboty – dlaczego warto?

Ocet jabłkowy można kupić w sklepach z żywnością ekologiczną, bądź przygotować samodzielnie w zaciszu domowym. Naturalny ocet jabłkowy jest pełen wartościowych substancji, takich jak aminokwasy, pektyny, składniki mineralne i witaminy. Należą do nich m.in. sód, potas, żelazo, magnez, wapń, witamina C i witaminy z grupy B, a także biotyna i kwas foliowy. Przygotowując swój domowy ocet jabłkowy, mamy pewność, że jest ekologiczny i zdrowy.

Ocet jabłkowy stanowi świetny dodatek do potraw i jest zdrowszym zamiennikiem octu spirytusowego. Oprócz tego ma wiele leczniczych właściwości i pomaga w leczeniu niektórych schorzeń, a także jest wykorzystywany w kosmetyce. Ocet ten powstaje z fermentacji jabłek, ma złocisty kolor i jabłkowy zapach.

Jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem?

Przygotowanie octu jabłkowego jest bardzo łatwe, wymaga tylko czasu i cierpliwości. Poniżej znajduje się sprawdzony przepis na domowy ocet jabłkowy.

Składniki:

  • ok. 1 kg jabłek (np. antonówek i papierówek); powinny być to owoce, które nie były pryskane środkami chemicznymi,
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • 4-5 łyżek miodu lub cukru – ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek.

Przygotowanie:

  1. Jabłek od zaufanego dostawcy nie trzeba dokładnie myć. Na skórkach znajduje się sporo bakterii i drożdży, które są przydatne w procesie fermentacji. Należy usunąć jedynie miejsca stłuczone lub zarobaczone.
  2. Jabłka pokrój na 4 części, usuń tylko ogonki.
  3. Owoce włóż do dużego słoika i zalej przegotowana, letnią wodą z miodem lub cukrem.
  4. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i załóż gumkę recepturkę. Słój musi być przykryty bardzo szczelnie z uwagi na muszki owocówki, które mogą dostać się do środka.
  5. Naczynie odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. W tym momencie rozpoczyna się fermentacja. Jabłka będą wypływać na wierzch, a więc trzeba codziennie je przemieszać np. dużą, drewnianą łyżką, by uniknąć pojawienia się pleśni.
  6. Fermentacja trwa zazwyczaj 3-4 tygodnie. Po upływie tego czasu zniknie piana, a owoce lekko zbrązowieją. Płyn trzeba wówczas przecedzić przez sitko lub gazę i z powrotem przelać do czystego słoja. Ponownie przykryj szczelnie naczynie i odstaw je w ciemne miejsce.
  7. Fermentacja octowa trwa 2-4 tygodnie. Na powierzchni utworzy się zawiesina o równomiernym kolorze – jest to zbiór dobrych bakterii, zwany matką octową. Nie wyrzucaj jej, gdyż będzie potrzebna do zrobienia następnego octu.
  8. Produkcja jest zakończona, gdy płyn zaczyna pachnieć octem. Przelej go do czystych, najlepiej brązowych butelek. Gotowy ocet jabłkowy powinien być przejrzysty, więc nie przelewaj mętnych resztek. Matkę octową przełóż do osobnego słoika, zalej octem lub wodą i wstaw do lodówki. Dodaj ją do naczynia, w którym z czasem będziesz robić kolejny ocet.
  9. Domowy ocet jabłkowy przechowuj w szafce, piwnicy lub spiżarni. Może tam stać naprawdę długo. Bezpiecznie jest też tylko lekko docisnąć korek, tak by umożliwić przepływ powietrza. Zdarza się bowiem, że zbyt wcześnie zlany ocet może gromadzić w sobie gaz i korek może wystrzelić.

Ocet jabłkowy można przygotować też ze skórek jabłek. Proces fermentacji octu jabłkowego z obierek wygląda tak samo, jak w przypadku użycia całych owoców.

Jak stosować ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy ma bardzo wiele zastosowań. Używany jest przede wszystkim w kuchni jako dodatek lub przyprawa do sałatek i wielu innych potraw, ale jest też świetnym naturalnym konserwantem. Dzięki zawartości witamin i minerałów ocet jabłkowy znajduje również zastosowanie w kosmetyce do zabiegów pielęgnacyjnych. Można stosować go na włosy, gdyż doda im blasku i witalności, oraz skórę – wygładzi ją, ujędrni i zapobiegnie zbyt wczesnemu starzeniu.

Co ważne, ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych i jest wykorzystywany do leczenia niektórych schorzeń, takich jak m.in. cukrzyca. Kwas octowy niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Ocet jabłkowy można też pić profilaktycznie rano na czczo, co wpływa pozytywnie na trawienie oraz na wzrost odporności organizmu.

Sprawdź też pozostałe lecznicze właściwości octu jabłkowego.