Kwaśne mirabelki, popularne węgierki czy mięsiste renklody – sierpień i wrzesień to sezon na wszelkie odmiany śliwek. Warto po nie sięgać nie tylko ze względu na niesamowity smak, ale również zawarte w składzie witaminy i wartości odżywcze. Chętnie spożywamy owoce na surowo lub wykorzystujemy do kompotów, pysznych knedli czy przede wszystkim przetworów. Zapoznaj się z najlepszymi przepisami na domowe powidła śliwkowe. Sprawdź, jak można je wykorzystać w kuchni.
Domowe powidła śliwkowe – wartości odżywcze
Należą do najpopularniejszych owoców w Polsce, a sezon na śliwki to przede wszystkim sierpień i wrzesień. Na straganach i w sklepach spożywczych można w tym czasie znaleźć najsmaczniejsze oraz najzdrowsze okazy. Ze względu na swój skład działają kojąco na układ nerwowy. Do swojej diety powinny je włączyć osoby, które chcą cieszyć się piękną cerą oraz walczące z zaparciami. W jadłospisie warto zawrzeć zarówno świeże odmiany, jak i wykonane z nich dania wytrawne, desery czy przetwory.
Wśród domowych weków dużą popularnością cieszą się śliwkowe powidła. Czy są one równie zdrowe, jak owoce podczas sezonu? Okazuje się, że wiele zależy od sposobu przygotowania. Każda obróbka termiczna powoduje bowiem utratę wartości odżywczych. Aby zachować jak najwięcej ważnych substancji, warto postawić na krótsze gotowanie oraz małą ilość cukru. Pamiętajmy jednak, że przetwory ze śliwek są bogate w polifenole, potas oraz witaminy z grupy B i C. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 2 łyżek konfitury dziennie.
Przepisy na pyszne powidła śliwkowe
Zastanawiasz się, jak zrobić pyszne powidła? Zazwyczaj wykorzystujemy do ich przygotowania węgierki, ale w zasadzie można zdecydować się na dowolną odmianę śliwek: mirabelkę, opal czy renklodę. Warto również pamiętać, że w przypadku przetworów najlepiej sprawdzają się najbardziej dojrzałe i mięsiste owoce. Niektóre gatunki są tak słodkie, że nie będą poza konserwacją potrzebowały dużej ilości cukru. Weki można łączyć z różnymi smakowymi dodatkami: przyprawami, czekoladą, skórką pomarańczy czy kakao. Oto kilka najciekawszych receptur:
Klasyczne powidła śliwkowe – przepis
W przypadku przetworów często mówi się, że najlepsze przygotowują nasze babcie. Ich przepisy od nowoczesnych różnią się przede wszystkim dodatkami oraz czasem przygotowywania. Tradycyjne powidła śliwkowe nie wymagają na przykład użycia żadnych składników poza owocami – w tym również cukru. Jak zrobić tego rodzaju weki?
Wystarczy zaopatrzyć się w trzy kilogramy śliwek, które dokładnie myjemy i pozbawiamy pestek. Tak przygotowane umieszczamy w przykrytym garnku i na małym ogniu dusimy do momentu puszczenia soku. Jeśli owoce są mało soczyste, można dodać do nich odrobinę wody. Po tym czasie odkrywamy naczynie i smażymy całość przez ok. 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Pozostawiamy śliwki na noc bez przykrycia, a kolejnego dnia ponownie smażymy masę przez 3-4 godziny i odstawiamy. W kolejnych dniach powtarzamy proces aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorące powidła śliwkowe bez cukru należy umieścić w słoikach.
Czy powidła śliwkowe można przygotować w piekarniku?
Szukasz łatwego przepisu na powidła śliwkowe? Poza tradycyjnym sposobem przygotowania można postawić na szybsze i zdecydowanie prostsze rozwiązanie. Sezonowy przetwór można bowiem zrobić przy użyciu piekarnika. Na liście składników znajdziemy:
- 3 kg mocno dojrzałych śliwek węgierek (lub innych odmian owoców);
- 250 g cukru (lub innego słodzika np. miodu);
- opcjonalnie przyprawy np. goździki lub cynamon.
Na początku śliwki dokładnie myjemy i wypestkujemy. Nagrzewamy również piekarnik do 200 stopni. Owoce przekładamy do wysokiej blaszki, posypujemy cukrem (ewentualnie przyprawami) i delikatnie mieszamy. Pieczemy przez 30 minut i po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170°C. Pozostawiamy całość w urządzeniu przez 2-3 godziny, mieszając co 30 minut aż do odparowania soku i zmiany barwy. Tak przygotowane śliwkowe powidła z piekarnika umieszczamy w wyparzonych słoikach, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Czy trzeba pasteryzować powidła śliwkowe?
Jeśli chcesz przez dłuższy czas przechowywać domowe powidła śliwkowe, to warto zdecydować się na ich pasteryzację. Dzięki temu szybkiemu procesowi konserwacji można korzystać ze spokojem z przetworów w zimowych czy wiosennych miesiącach. Istnieją dwie podstawowe metody:
- Na sucho – pasteryzacja powideł śliwkowych w piekarniku wymaga umieszczenia dobrze zakręconych słoików w nagrzanym do 110 stopni urządzeniu. Cały proces trawa około 20 minut i jeśli przebiegł prawidłowo, to zakrętka po naciśnięciu nie będzie się odkształcać.
- Na mokro – w tym przypadku słoiki ze śliwkowymi powidłami umieszczamy w szerokim garnku wypełnionym w 1/3 wodą. Całość gotujemy przez około 20 minut.
Zastanawiasz się, do czego można wykorzystać powidła śliwkowe? Są popularnym dodatkiem do deserów np. naleśników czy też ciast m.in. czekoladowych lub kruchych tart. Można je również podawać w wytrawnych potrawach – szczególnie w przypadku przetworów bez cukru. Doskonale smakuje np. jako baza sosu do drobiu czy czerwonego mięsa. Jeśli chcesz poznać, więc inspirujących przepisów z owocami, to sprawdź przepisy na ciasta ze śliwkami.