Biały cukier jest szeroko stosowany w przemyśle gastronomicznym. Zwiększająca się świadomość społeczeństwa sprawia, że coraz więcej osób dokładnie czyta składy i unika cukru w różnych formach. Na szczęście dostępny jest szeroki wybór zamienników, które powalają uzyskać słodkość, bez konieczności sięgania po cukier biały. Poznaj najpopularniejsze naturalne, półsyntetyczne i syntetyczne zamienniki cukru!
Zamienniki cukru - naturalne i półsyntetyczne
Jak mówi nam ekspert firmy Agrema Poland, w naturze znaleźć można szeroki wybór naturalnych substancji słodzących, które mogą być bezpieczne stosowane w gastronomii, jak i w gospodarstwach domowych, zamiast białego cukru. Niektóre słodziki występują naturalnie, ale szybciej i na większą skalę można wyprodukować je, wykorzystując fermentację i redukcję innych cukrów - są nazywane półsyntetycznymi zamiennikami.
Jaka naturalna substancja słodząca jest jedną z najpopularniejszych? To bez wątpienia stewia. Jest to roślina, której liście mają bardzo słodki i charakterystyczny smak. Dostępna jest zarówno w formie suszonych, rozdrobnionych liści, jak i w płynie lub kryształkach, a dawkowani zależy od wybranej formy. Mimo słodkiego smaku stewia nie ma kalorii, jest więc doskonałym wyborem dla osób na diecie.
Wytwarzany z ziarna brązowego ryżu syrop ryżowy swoją konsystencją przypomina miód. Dostępny jest w formie lejącego, lekko ciągnącego się syropu. Ma delikatny smak, więc z powodzeniem może być stosowany w napojach, wypiekach, a także do dekoracji.
Ksylitol, znany jako cukier brzozowy, jest półsyntetycznym zamiennikiem cukru białego. Mimo że występuje naturalnie, to zwykle produkuje się go przemysłowo. Zaletami tego słodzika są niska kaloryczność oraz wygląd i smak identyczny z cukrem białym.
Syntetyczne zamienniki cukru
Syntetyczne substancje słodzące nie występują w naturze. Są chętnie wybierane, ponieważ nie wpływają na smak żywności, a ich używanie jest bardzo proste. Jednym z najczęstszych wyborów jest aspartam. Słodzik ten jest nawet 200 razy bardziej słodki od cukru białego. Nie nadaje się jednak do obróbki termicznej, w wysokiej temperaturze ulega zmianom.
Podobny poziom słodyczy, ale całkowite bezpieczeństwo stosowania nawet w wysokiej temperaturze, ma acesulfam potasu. Zaletą tego słodzika jest to, że nie tylko wpływa na słodkość produktu, ale też podkreśla smak.
Sacharyna to kolejna syntetyczna substancja słodząca, która jest nawet 500 razy słodsza od cukru białego. W składach często zapisywana jest jako substancja E954. Zazwyczaj łączy się ją w produktach z innymi cukrami albo aminokwasami, ponieważ samodzielnie ma metaliczny posmak.
Szeroki wybór substancji słodzących sprawia, że można znaleźć idealne rozwiązanie dla planowanego wykorzystania zamiennika cukru!