Domowa lemoniada to świetny sposób na ugaszenie pragnienia w gorące dni. Pyszna i zdrowsza niż kupne napoje, a jej zrobienie zajmie nam tylko chwilę. Sprawdź, jak zrobić klasyczną, cytrynową lemoniadę. Jakie jeszcze owoce mogą być użyte do zrobienia tego napoju? Przeczytaj ten artykuł i poznaj pięć prostych przepisów na lemoniadę, którą możesz zrobić w kilka chwil.

Jak się robi domową lemoniadę?

Kto nie lubi lemoniady? Jest odświeżająca i orzeźwiająca, a taka wykonana przez nas w domu jest w dodatku zdrowa. Klasyczna cytrynowa, czy pomarańczowa wariacja na jej temat jest uwielbiana niemal przez wszystkich. Jednak nawet ci, którzy nie przepadają za cytrusami znajdą coś dla siebie. Słodka arbuzowa na pewno przypadnie do gustu dzieciom. Kwaskowata arbuzowa, pozbawiona cytryny, będzie dobrą alternatywą dla uczulonych na cytrusy.

Zastanawiasz się jak zrobić lemoniadę? Poznaj nasze sprawdzone przepisy.

Lemoniada cytrynowa

Lemoniada cytrynowa to absolutny klasyk, który na pewno przypadnie do gustu naszym gościom.

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1 garść świeżej mięty
  • 100 g cukru
  • 1 l wody niegazowanej

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryn i z pomarańczy. Przelej go przez drobne sitko.
  2. Umytą miętę utrzyj z cukrem w wysokim naczyniu lub moździerzu.
  3. Przelej sok do dzbana. Dodaj miętę z cukrem i wodę. Wymieszaj.
  4. Wstaw do lodówki do ochłodzenia lub dodaj kilka kostek lodu.
fot. fotostorm

Lemoniada z rabarbaru

Domowa lemoniada z rabarbaru może pojawiać się na naszych stołach od maja do lipca, kiedy zbiera się tę roślinę.

Składniki:

  • 700 g rabarbaru (mniej więcej 7 długich łodyg)
  • 1,5 l wody do rabarbaru
  • miód pszczeli
  • 2 cytryny
  • 2-3 łodygi mięty
  • 2 l wody niegazowanej zimnej
  • lód

Przygotowanie:

  1. Odetnij końcówki łodyg rabarbaru. Pokrój go na krótkie kawałki.
  2. Gotuj rabarbar w 1,5 litra wody, aż się rozpadnie. Następnie przelej przez gęste sito.
  3. Dodaj miód do kompotu, dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
  4. Przelej kompot do garnka, dolej wody.
  5. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki. Dodaj do dzbanka wraz z miętą i lodem.

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa, różowa i słodka, z pewnością przypadnie do gustu dzieciom.

Składniki:

  • 1,5 kg arbuza
  • 3/4 szklanki soku z cytryny
  • cytryna
  • 100 g cukru
  • 500 ml wody niegazowanej
  • lód

Przygotowanie:

  1. Miąższ z arbuza pokrój w kostki. Pozbądź się twardych pestek.
  2. Dodaj do niego sok z jednej cytryny i cukier.
  3. Zblenduj arbuza na gładką masę. Przecedź przez gęste sito.
  4. Dolej wody i wymieszaj. Przelej do dzbanka.
  5. Pokrój drugą cytrynę na plasterki. Dodaj do dzbanka, wraz z miętą. Wrzuć do niego kilka kostek lodu lub wstaw do lodówki do schłodzenia.
fot. Nataliia Sirobaba

Lemoniada z miętą

Przepis na lemoniadę z miętą zagwarantuje nam szczególnie orzeźwiający napój, który można wykonać w kilka minut.

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 10 gałązek mięty
  • 2 łyżki miodu
  • 2 l wody niegazowanej
  • lód

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z 3 połówek cytryn i 3 połówek limonek. Pozostałe owoce pokrój w plasterki.
  2. Wrzuć owoce do dzbanka.
  3. Wymieszaj sok z miodem. Wlej do dzbanka. Dolej wodę.
  4. Dodaj miętę i lód lub odstaw do schłodzenia do lodówki.

Lemoniada z pomarańczy

Pomarańczowa lemoniada to dobra alternatywa dla tych, którzy wolą słodsze smaki.

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 1-2 czubate łyżki miodu pszczelego
  • 1 cytryny
  • 1 l schłodzonej wody gazowanej

Przygotowanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Przecedź przez sitko, aby usunąć pestki.
  2. Dodaj miód do soku i wymieszaj.
  3. Przelej sok do dzbanka i dodaj wodę mineralną.
fot. Stefan Tomic