Lato to czas świeżych owoców i warzyw, które możemy jeść prosto z krzaczka. Aby zachować ich niesamowity smak, decydujemy się na wykonanie różnorodnych weków. Domową spiżarnię możesz wzbogacić kiszonymi pomidorami. Ten wciąż mało popularny przysmak w Polsce, przybył do nas wprost z Ukrainy. Poznaj właściwości tego niezwykłego przetworu. Zainspiruj się najlepszymi przepisami na warzywne kiszonki.
Właściwości kiszonych pomidorów
Polacy uwielbiają kiszonki. Tradycyjna kuchnia naszych regionów zawiera mnóstwo przepisów na fermentowaną kapustę, ogórki czy nawet buraki. W domowych spiżarniach oraz sklepach spożywczych możemy znaleźć również tego typu weki z warzyw mieszanych. Jednak czy można kisić pomidory? Okazuje się, że tak. Jest to prosty do przygotowania przetwór o korzystnym wpływie na organizm.
Dzięki kwaszeniu można zachować świeżość warzyw na dłuższy czas. Zabieg ten zwiększa ilość witamin B i C poprzez zachodzącą fermentację mlekową oraz prowadzi do wytworzenia acetylocholiny. Wspomniana substancja poprawia pracę jelit i obniża ciśnienie krwi. Kiszone pomidory, podobnie jak świeże są niskokaloryczne i charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Traktowane są jako naturalny probiotyk oraz żywność z kategorii superfoods.
Dlaczego warto jeść kiszone pomidory? Przede wszystkim ze względu na ich właściwości. Spożywanie przetworów jest bardzo zdrowe – oczyszczają organizm i podnoszą odporność. Ponadto warzywa są bogatym źródłem potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Spożywanie kwaszonek poleca się osobom na diecie, ponieważ mają mało kalorii, wspomagają trawienie i sycą na długo. Dodatkowo kiszonki z pomidorów zapobiegają marnowaniu żywności i wyjątkowo smakują.
Jak kisić pomidory? Tradycyjny przepis
Jeżeli chcesz cieszyć się pysznym smakiem warzyw nawet zimą, to przygotuj własne domowe przetwory. Możesz zdecydować się zarówno na kiszone pomidory koktajlowe, jak i malinowe. Co ciekawe, dużą popularnością cieszą się również weki z niedojrzałych lub zielonych czy żółtych odmian. Sam proces jest dosyć prosty, więc warto zdecydować się na jego samodzielne wykonanie.
Jak robi się więc kiszone pomidory? Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie warzywa. Powinniśmy zdecydować się na egzemplarze o zwartym miąższu, które nie mają w sobie za dużo wody. Ciekawym rozwiązaniem są podłużne odmiany, które mają mało pestek i twardą skórkę. Przed kwaszeniem należy jarzyny dokładnie wymyć i sprawdzić, czy nie są nadgniłe lub popsute.
Do przygotowania klasycznego przepisu na kiszone pomidory potrzebujesz następujących składników:
- dowolne pomidory (koktajlowe, malinowe, paprykowe, cherry czy śliwkowe),
- świeży chrzan,
- liść laurowy (1 na słoik),
- przyprawy: sól, pieprz (1-2 ziarenka na słoik),
- czosnek (1-2 ząbki na słoik),
- gorczyca (1 mała łyżeczka na słoik),
- liście czarnej porzeczki, wiśni lub winogrona (1-2 na słoik),
- koper,
- woda.
Cały proces rozpoczynamy od umycia warzyw i ich delikatnego nakłucia. W czystym słoiku umieszczamy połowę przypraw i dodajemy surowe pomidory, tak aby ich nie uszkodzić. Na wierzch dokładamy pozostały chrzan, koper, czosnek oraz pieprz. Przygotowujemy w tym czasie solankę – na każdy litr wody dodajemy jedną łyżkę soli. Przestudzoną zalewą wypełniamy naczynie. Całość zakręcamy wyparzoną nakrętką. Przez 3-7 dni gotową kiszonkę z pomidorów należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie powinna być gotowa do spożycia.
Kiszone pomidory – do czego wykorzystać?
Lubisz eksperymentować w kuchni, ale nie wiesz, jak wykorzystać kiszone pomidory? Okazuje się, że można je podawać na kilka różnych sposobów. Podobnie jak kwaszone ogórki świetnie sprawdzą się jako przystawka lub przekąska do wysokoprocentowych alkoholi. Ponadto warto podawać przetwory jako dodatek do mięs i wędlin. Odnajdą się również doskonale jako składnik tradycyjnych sałatek.
Jeśli wciąż zastanawiasz się, co zrobić z kiszonych pomidorów, to zapoznaj się z przepisem na nieklasyczną zupę. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 1 litr domowego bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 200 ml śmietany 30%,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2 marchewki,
- pół słoika kiszonych pomidorów,
- przyprawy: sól i pieprz.
Na początku doprowadzamy bulion do wrzenia i dodajemy do niego pokrojone w kostkę marchewki. Gotujemy przez kilka minut do miękkości. W tym czasie wyjmujemy domowe pomidory ze słoika i możemy zdjąć z nich skórkę. Następnie wrzucamy je do garnka, dodajemy śmietanę oraz odrobinę wody z kiszonki i trzymamy na ogniu przez kolejne pięć minut. Całość blendujemy na jednolitą masę. Zupę typu krem możemy podawać ze świeżymi ziołami.
Kiszone pomidory są trudno dostępne na rynku, warto więc zdecydować się na przygotowanie domowych przetworów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o warzywnych przysmakach, to sprawdź, jak ugotować bób.