Planujesz urozmaicić swoją dietę, wprowadzając do niej miód? Zastanów się nad skorzystaniem z niezwykłych właściwości miodu lipowego, znanego już od wielu lat. To on wspomaga walkę z różnego rodzaju infekcjami, a także pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie inne właściwości prozdrowotne przyniesie Ci spożywanie miodu lipowego!

Miód lipowy – dlaczego warto włączyć go do swojej diety?

Naturalny miód lipowy, jaki znajdziesz w ofercie Omega Marian Pintal, ma zastosowanie przede wszystkim podczas leczenia chorób infekcyjnych. Wszystko to dzięki zawartości wielu składników o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym oraz przeciwgrzybicznym. To te mikroorganizmy najczęściej przyczyniają się do rozwoju infekcji. Spożywanie miodu lipowego w czasie choroby zagwarantuje szybszy powrót do zdrowia, wykazując działanie:

  • napotne,

  • wykrztuśne,

  • obniżające gorączkę,

  • antyseptyczne,

  • uspokajające,

  • rozgrzewające.

Co więcej, miód lipowy ma intensywny, słodki smak. Dzięki temu możemy dodać go do herbaty, ciepłej wody, jak i wykorzystać, jako polewę do ciast i deserów. Warto pamiętać, że temperatura cieczy nie powinna przekraczać 45 stopni – w przeciwnym razie możemy utracić cenne składniki i witaminy.

Regularne spożywanie miodu lipowego

Ze względu na swoje właściwości regenerujące i uspokajające, regularne spożywanie miodu lipowego zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na schorzenia układu nerwowego, w tym różnego rodzaju nerwice. Świetnie sprawdzi się także w przypadku osób z osłabionym układem immunologicznym, wspomagając jego prawidłowe funkcjonowanie i wzmacniając naturalnych strażników naszej odporności – czyli leukocyty.

Od dłuższego czasu męczą Cię bóle żołądka, szczególnie o poranku? Może to być związane z chorobą wrzodową lub refluksem żołądkowo-przełykowym. Skorzystaj z właściwości miodu lipowego, który skutecznie łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego i pozytywnie wpływa na regenerację błony śluzowej żołądka.