Owoce to jeden z naszych skarbów narodowych. Na terenie Polski znajduje się wiele sadów i plantacji, dzięki którym możemy spożywać krajowe jabłka, jedne z najlepszych truskawek, malin czy czereśni. To bomby witaminowe, które znajdują zastosowanie w wielu kuchniach, restauracjach, wykorzystywane są do dań słodkich i wytrawnych, świeże, mrożone czy w formie dżemów, marmolad lub frużelin.
Która forma przetwórstwa owoców jest najbardziej popularna?
Dzięki rozwojowi technologii możemy cieszyć się wieloma formami przetwarzania owoców, co pozwala cieszyć się nimi o każdej porze roku. Jedną z najpopularniejszych form przetwórstwa tego typu produktów jest mrożenie. Współpracując z firmami jak Biurkom-Flampol, która ma własną Przetwórnię Owoców i Warzyw w Szczecinku, możemy zakupić worek lub karton o pojemnościach od 10 do 25 kg zamrożonego produktu. Wybierając doświadczone zakłady, można liczyć również na negocjacje co do wielkości i pojemności ostatecznych opakowań mrożonych owoców.
Najczęściej przetwarzane są owoce jak: truskawki, czerwone porzeczki, czarne porzeczki, aronia, jarzębina, czarny bez i jagoda leśna. Znajdujemy je później w dżemach, sokach, wykorzystywane są do przygotowania deserów czy jako dodatek do dań mięsnych w restauracjach.
Na czym polega mrożenie owoców?
Zanim owoce zostaną zamrożone, należy je odpowiednio przygotować do tego procesu. Po zebraniu są one oczyszczane z liści i innych zanieczyszczeń, dokładnie myte, aby pozbawić je piasku i zabrudzeń oraz sortowane. To ważne, aby upewnić się, że do mrożenia wykorzystaną wyłącznie zdrowe i całe egzemplarze. Wszystkie te czynności wykonywane są przy użyciu profesjonalnych maszyn i urządzeń, które znacznie przyspieszają proces i eliminują konieczność ręcznego dzielenia czy obierania owoców z szypułek lub gałązek. Następnie tak przygotowane produkty zamrażane są w tunelu fluidyzacyjnym, który umożliwia szybkie mrożenie owoców i sprawia, że nie przywierają do siebie. Dzięki temu otrzymujemy sypki produkt, który można pakować dalej w wybranej wielkości opakowania.