Mięso jest jednym z kluczowych składników diety. Oczywiście istnieją wyjątki i niektórzy świadomie rezygnują z produktów odzwierzęcych na rzecz roślinnych zamienników, jednak komponowanie takiego menu jest bardzo czasochłonne i stosunkowo drogie. Dodatkowo, dieta wegetariańska musi być uzupełniana suplementami. Z kolei w mięsie, oprócz białka,  znajduje się wiele składników mineralnych. Przeczytaj, który rodzaj mięsa jest najzdrowszy.

Podstawowa klasyfikacja mięsa

Ze względu na to, że mięso pochodzi z wielu gatunków zwierząt, różni się od siebie zarówno smakiem jak i zawartością poszczególnych składników odżywczych. Największe różnice można zauważyć w ilości tłuszczu oraz mioglobiny. Podstawowa klasyfikacja mięs obejmuje więc:

  • mięso białe - to przede wszystkim mięso drobiowe, pochodzące od kur, indyków, kaczek, gęsi i innego drobiu. Cechuje się niższą, niż w przypadku mięsa czerwonego, zawartością mioglobiny i tłuszczu. Dzięki temu jest chętniej spożywane, ponieważ dostarcza znikome ilości cholesterolu.

  • mięso czerwone - ten rodzaj mięsa pochodzi od zwierząt hodowlanych i łownych. Można do niego zaliczyć następujące rodzaje mięsa: wieprzowinę, wołowinę, koninę, baraninę i wiele innych. Co prawda, w mięsie czerwonym znajduje się sporo tłuszczów, ale spożywane w odpowiednich ilościach, w żaden sposób nie szkodzi zdrowiu. Wśród głównych zalet tego rodzaju mięsa należy wymienić wysoką zawartość żelaza.

Które mięso jest najzdrowsze? - zawartość odżywcza

Każdy rodzaj mięsa jest potrzebny, ponieważ każdy dostarcza nieco innych elementów odżywczych – mięso czerwone nie może zastąpić białego. Dieta człowieka powinna być zrównoważona – w jadłospisie muszą się więc znaleźć różnorodne składniki. Niemniej jednak, jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa jest drób. Zawiera on bowiem wiele minerałów. Są to przede wszystkim:

  • magnez – składnik niezbędny do redukcji stresu oraz do walki z alergiami,

  • fosfor – odpowiada za gospodarkę wodną organizmu,

  • potas – jego zadaniem jest przede wszystkim regulacja ciśnienia krwi oraz wspomaganie pracy nerek.

Kilka słów o jakości produktów mięsnych

Mięso, które zdecydujemy się spożyć, powinno pochodzić ze sprawdzonej hurtowni mięsa, takiej jak Reg-Drób Centrum Drobiowe. Ważna jest bowiem wysoka jakość wyrobów, tak, by  mogła ona w jak największym stopniu zagwarantować bezpieczeństwo zdrowotne i wysoką zawartość minerałów. Kurczak, wędliny, szynki i inne produkty powinny zawierać jak najmniejszą ilość substancji konserwujących. Warto też zwrócić uwagę na sposób hodowli zwierząt rzeźnych – czy były im zapewnione odpowiednie warunki oraz czy żywiono ich naturalnym pokarmem. 

Sprawdzony dystrybutor mięs

Firma Reg-Drób Centrum Drobiowe zajmuje się dystrybucją najwyższej jakości mięsa drobiowego. W ofercie firmy znajdują się różne rodzaje mięsa, w tym: filety z kurczaka, kaczki, indyka, pieczenie z kurczaka oraz mięso mielone z indyka i kaczki. Reg-Drób Centrum Drobiowe dba o jakość swoich produktów poprzez kontrolę każdej partii mięsa pod kątem jakości i bezpieczeństwa. Firma ma także certyfikaty potwierdzające wysoką jakość swoich wyrobów oraz spełnienie wymagań sanitarnych. Współpraca z klientami to dla Reg-Drób Centrum Drobiowe bardzo ważna kwestia. Firma oferuje m.in. możliwość zamówienia produktów drobiowych online oraz dostawę do klienta. Wszystko po to, aby spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.