Dobrze schłodzone piwo to ulubiony trunek wielu ludzi. Jest nie tylko pyszne, ale także doskonale gasi pragnienie i jest świetnym źródłem witaminy B. Jego bogata historia sięga czasów starożytnych, a obecnie można z całą pewnością powiedzieć, że piwo jest jednym z najpopularniejszych trunków na świecie. Na rynku znajdziemy wiele gatunków tego napoju. Różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale także barwą, recepturą i ilością zawartego alkoholu. Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się przede wszystkim piwa rzemieślnicze. Czym różnią się od znanych i popularnych piw z koncernów? Wyjaśniamy.
Różnice między piwem koncernowym a rzemieślniczym
Przede wszystkim należy podkreślić, że ogromna większość piw, które mają etykietkę znanego koncernu, smakuje bardzo podobnie, a czasami nawet identycznie. Prosta receptura w połączeniu z niską goryczką i nieskomplikowanym procesem warzenia to przepis na sukces? Tak przynajmniej sądzono, nie doceniając kubków smakowych i podniebień miłośników tego trunku. Piwa kraftowe oferują więcej – wychodzą poza utarty schemat i stawiają na różnorodność.
Dlaczego piwa rzemieślnicze zyskuje na popularności?
Decydując się na piwo rzemieślnicze lub regionalne, możemy liczyć na unikalną recepturę, tutaj liczy się nie ilość wyprodukowanego piwa, a jego jakość. Kraftowe piwa warzone są zwykle w niedużych, lokalnych browarach, przez prawdziwych pasjonatów. Zwykle małe browary nie stawiają na jeden bądź dwa rodzaje piwa jak lager lub pilsner, lecz sięgają dalej, chcąc przedstawić smakoszom nowe, ciekawe smaki takie jak np. Russian Imperial Stout, Witbier, czy American Pale Ale. Szczególnym powodzeniem wśród amatorów złotego trunku cieszy się Browar Pilsweizer z Grybowa, oferujący między innymi takie piwa rzemieślnicze jak Pilsvar British IPA, Pilsvar Ciemne z Calamansi, czy Pilsvar ZERO, którego smakiem może cieszyć się każdy, bez ograniczeń. W dodatku w ofercie browaru znajdziemy wiele piw smakowych takich jak Pilsvar Miód-Malina, czy Pilsvar Miodowe, po które chętnie sięgają zarówno panowie, jak i panie.
Panuje przekonanie, że kto raz spróbował piwa rzemieślniczego, ten nigdy nie wróci do browarów koncernowych. I rzeczywiście, już teraz możemy dostrzec różnicę na sklepowych półkach, na których coraz częściej widzimy piwa z lokalnych browarów. Również restauracje, znacznie chętniej nawiązują współpracę z małymi browarami, ponieważ klienci coraz częściej pytają o piwa kraftowe. Trudno się temu dziwić – różnorodne smaki, ciekawe receptury i wysoka jakość to cechy, które wyróżniają piwa rzemieślnicze na tle konkurencji.