Ser smażony to produkt kojarzący się przede wszystkim z kuchnią niemiecką oraz czeską. Fakt ten nie oznacza jednak, że nie cieszy się on również ogromną popularnością w naszym kraju. Skąd wynika taki stan rzeczy? Chodzi oczywiście o absolutnie wyjątkowy smak oraz aromat, które są w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających znawców sztuki kulinarnej. Z jakimi informacjami na ten temat warto się zatem zapoznać?

Co wyróżnia sery smażone?

Nie ulega wątpliwości, że sery smażone to jedne z najbardziej charakterystycznych wyrobów w branży mleczarskiej. Co wyróżnia je na tle produktów konkurencyjnych? W zależności od czynników takich jak m.in. wilgotność twarogu czy ilość zużytego do produkcji masła i żółtek ser po wystygnięciu przybiera konsystencję pomazankową lub półtwardą. Cechuje się ostrym zapachem, wyraźnym smakiem i żółtawą barwą.

Niektórzy smakosze cenią ten ser w szczególności przed wystygnięciem, spożywając go podobnie jak fondue. Ser smażony można dosyć długo przechowywać, ponieważ nie traci on swoich cennych właściwości – a to daje mu przewagę np. nad twarogiem. Co warte podkreślenia – sery tego typu dostępne są w wielu wariantach smakowych. Bez trudu da się znaleźć produkty z dodatkiem kminku, pieprzu, majeranku, cząbru, a nawet czosnku niedźwiedziego. Co jeszcze warto wiedzieć?

Jak wygląda produkcja sera smażonego?

Najlepszym materiałem do wyrobu sera smażonego jest suchy twaróg bez dodatku substancji konserwujących. To po prostu warunek niezbędny, by rozpoczął się proces gliwienia. Twaróg należy następnie skrupulatnie rozdrobnić i odstawić na kilka dni w ciepłe oraz zaciemnione miejsce. Co do zasady gliwienie trwa od 2 do 5 dni – w zależności od temperatury pomieszczenia. Im cieplej, tym lepiej dla całej procedury. Na samym końcu twaróg zaczyna się rozpuszczać, przyjmując wówczas kleistą i ciągliwą formę. W kolejnym kroku zgliwiały twaróg zostaje poddany obróbce termicznej.

Należy go usmażyć na maśle na bardzo wolnym ogniu w taki sposób, aby się nie przypalił. Naczynie z twarogiem poddaje się kąpieli wodnej lub podgrzewa bezpośrednio na parze. To właśnie w tym momencie dodawane są również ulubione przyprawy. Po całkowitym rozpuszczeniu i uzyskaniu gładkiej masy należy ser zdjąć i wbić do niego roztrzepane żółtko. Po zapakowaniu do form ser jest gotowy do spożycia od razu lub po zastygnięciu. Gdzie szukać wyrobów najwyższej jakości? Choć propozycji na rynku nie brakuje, to wyjątkowo atrakcyjnie przedstawia się oferta przygotowana przez firmę Top s.c. Specjaliści każdego dnia dbają o to, aby schodzące z linii produkcyjnej sery smażone zachwycały konsumentów swoimi walorami kulinarnymi.