Ekstruzja. Na pewno zastanawiasz się teraz, co oznacza to słowo. Nic dziwnego, w końcu nie jest ono często spotykane, natomiast oznacza ono nic innego jak przetwarzanie surowców i materiałów pochodzenia biologicznego na cele spożywcze lub paszowe, które polega na ich przetłaczaniu przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem oraz w wysokiej temperaturze (ok. 140-180 stopni Celsjusza) do komory schładzającej. Jej głównym celem jest poprawienie strawności składników pokarmowych. Co możemy uzyskać metodą ekstruzji? Jakie są jej zalety? Sprawdź to!

Co możemy uzyskać metodą ekstruzji?

Na samym początku warto wspomnieć kilka słów o tym, co możemy uzyskać metodą ekstruzji. Jest to przede wszystkim galanteria śniadaniowa, do której zaliczamy płatki zbożowe, chrupki, czy rozmaite przekąski. Metodą ekstruzji uzyskujemy też pokarm dla zwierząt domowych i ryb. Oprócz tego makarony błyskawiczne (których nie trzeba gotować), chrupkie pieczywo, napoje instant i odżywki dla dzieci, analogi mięsa będące wysoko przetworzone i wieloskładnikowe, a także przez wszystkich uwielbiane słodycze takie jak: gumy do żucia, cukierki, czy czekolady.

Zalety procesu ekstruzji

Proces ekstruzji ma bardzo wiele zalet. Jedną z nich jest wzrost wykorzystania surowca. Kolejnym plusem jest znaczne obniżenie strat powstających w transporcie, podczas przechowywania, czy dystrybucji produktów zbożowych. Innymi zaletami jest zwiększenie zatrudnienia w nowych działach, a także duży wzrost wymiany handlowej. Jak więc widzimy: tych zalet jest naprawdę sporo!

Co więcej: tę technologię wykorzystuje się również w procesie wytwarzania produktów dietetycznych, po które sięga coraz więcej osób. Coraz popularniejszy staje się chleb chrupki z dużą zawartością błonnika, a także produkty niezawierające glutenu. Oczywiście proces ekstruzji jest również przydatny, jeżeli chodzi o produkcję zdrowych przekąsek, czyli takich, które mają niewielką zawartość szkodliwych składników np. soli.

Wbrew pozorom na rynku możemy znaleźć wiele firm, które zajmują się przetwórstwem surowców zbożowych. Jedną z nich jest Bochemfood Cieszkowski z województwa mazowieckiego.  W jej ofercie głównie znajdziemy kulki zbożowe, ryżowe, pszenne, kukurydziane i otrębowe. Natomiast jeśli chodzi o ich smak i skład, to są one dostosowywane do potrzeb danej osoby. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą tej firmy!

Podsumowując, jak możemy wyżej zauważyć, metodą ekstruzji uzyskuje się wiele produktów. Warto też tutaj podkreślić, że ta technologia staje się coraz popularniejsza, co wynika z tego, że rośnie zapotrzebowanie na produkty dietetyczne, aczkolwiek to zaledwie jeden powód, dlatego też warto wiedzieć co nieco o procesie ekstruzji.