Jabłka z polskich sadów są bardzo zdrowe. Z tego też powodu, popularne na całym świecie. Od zawsze są zalecane przez lekarzy i dietetyków. Możemy je spożywać bez ograniczeń jako surowe owoce, gotowane, pieczone i przetwarzane, czyli w postaci soków, przecierów i dżemów. Jest wiele odmian, dzięki czemu o każdej porze mamy możliwość ich zakupu w sklepach, na rynkach lub bezpośrednio w sadach.
Jakie jabłka są najlepsze?
W Polsce jabłka zaczęto uprawiać dopiero w XII wieku, ale od tej pory nie straciły na wartości. Są wręcz wyśmienite, soczyste, syte, słodkie, kwaśne i o mieszanym smaku. Seniorzy wspominają z pewną nostalgią dawne gatunki, których już niestety nie ma, a jeśli się pojawiają to tylko sporadycznie. Ulubione kosztele i malinówki rzadko spotykamy, ponieważ zastąpiły je nowe odmiany, których jest ich tylko w Polsce aż 71. Nasz Sad Gospodarstwo Sadownicze Aleksander Ofierski dostarcza świeże, najwyższej jakości, a co ważne zdrowe, ponieważ produkcja jest monitorowana na bieżąco przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin. Zakupimy takie odmiany jak: Celesta, Piros, Gala Must, Szampion, Jonagored, Jonagold Dekosta, Red Jonaprince, Rubin, Topaz, Eliza, Ligol, Golden Delicious.
Dlaczego warto jeść polskie jabłka?
Jako jedyny owoc, możemy podawać niemowlakom, ponieważ są bardzo zdrowe i lekkostrawne. Zawierają witaminy, minerały, błonnik, pektydy, fitochemikalia i wiele innych cennych składników dla naszego organizmu. Najlepsze są jabłka z polskiego sadu. Spożywanie ich, wzmacnia układ odpornościowy, ale nie tylko, ponieważ wpływa na cały system immunologiczny. Sprzyja również tworzeniu w jelitach właściwej flory bakteryjnej. Możemy się nimi delektować bez ograniczeń i nie przytyjemy. Są doskonałe, gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Jedzmy jabłka na surowo lub w postaci przetworzonej. Zalecane przez specjalistów soki jabłkowe, powinny być naturalne, czyli mętne, nie zawierają konserwantów, cukru i wody. Oferują je polskie gospodarstwa sadownicze.